latinica  ћирилица
01/05/2024 |  09:52 | Аутор: СРНА

Линта: "Бљесак" - завршни чин етничког чишћења Срба из Западне Славоније

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да злочиначка акција хрватске војске "Бљесак" представља завршни чин етничког чишћења српског народа из Западне Славоније.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

- У јавности Србије често се заборавља чињеница да је у Западној Славонији извршено прво етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата. У љето, јесен и зиму 1991. године са већег подручја Западне Славоније протјерано је више од 70.000 Срба, а око 200 српских села је опљачкано, запаљено и минирано - напоменуо је Линта.

Линта је оцијенио да у Хрватској не постоје стварна политичка воља да се ријеши питање несталих лица, које је најважније цивилизацијско и хуманитарно питање.

Он је напоменуо да постоји и даље скоро 500 посмртних остатака Срба који се налазе у заводима судске медицине у Хрватској и који нису идентификовани, као и десетина познатих гробних мјеста, али да не постоји воља да се посмртни остаци ексхумирају и идентификују.

Линта је рекао за РТС да је веома важно да Србија и даље инсистира на суштинском и стварном дијалогу да се ријеши ово важно, цивилизацијско и хуманитарно питање.

На данашњи дан, прије 29 година, почела је операција хрватске војске и полиције "Бљесак".

За 36 часова протјерано је више од 15.000 Срба, 283 је убијено или нестало, међу њима 57 жена и деветоро дјеце.

За ове злочине нико није осуђен.