latinica  ћирилица
01/05/2024 |  10:13 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Вулић: Нема веће пријетње дејтонској БиХ од Кристијана Шмита

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да нема веће пријетње дејтонској БиХ од Кристијана Шмита и дружине која му храни его и убјеђује га да је он високи представник.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Када сам први пут чула његову скандалозну изјаву да је он 'гарант постојања ентитета у БиХ' мислила сам да је грешка у преводу, али када је то поновио и синоћ на сједници Савјета безбједности дефинитивно се видјело о каквој особи је ријеч. Он је гарант, а Милорад Додик пријетња!? Такву изјаву у стању је да смисли само патолошки лажов као што је Шмит који упорно лаже и себе и све око себе да је он високи представник - навела је Вулићева.

Она је изјавила Срни да је њемачки туриста одавно подсјећа на лика из филма Емира Кустурице који понавља глумачку реплику: "Свакога дана у сваком погледу све више напредујем", па тако и Шмит: "Ја сам високи представник, ја сам високи представник", мислећи да ће лаж у коју себе убјеђује једнога дана постати истина.

- За почетак, поручила бих том Нијемцу да прочита Општи оквирни споразум за мир у БиХ и научи ко су гаранти Дејтонског мировног споразума, а не да лупа глупости чак и на сједници Савјета безбједности. Зар му није довољно што је умислио да је високи представник без резолуције Савјета безбједности, а сада хоће да буде и гарант. Нико не може бити легитимни високи представник без тог документа, па тако ни Кристијан Шмит, а све и да има не може бити никада и никако "гарант постојања ентитета" - нагласила је Вулићева.

Она је рекла да су ове Шмитове личне интерпретације плод његових фрустрација, јер Дејтон није књижевно дјело које се тумачи по личном утиску, већ мировни споразум чије се свако слово мора поштовати.

- А управо је Кристијан Шмит тај који од свог уласка у БиХ разграђује и распакује Дејтон. Његов једини и највећи проблем је Милорад Додик који јесте препрека распакивању Дејтона, јер инсистира на његовом поштовању и спровођењу слова, а не духа. Шмит жели имовину БиХ и распакује Дејтон с циљем остваривања личних интереса, али ми из Републике Српске никада му нећемо дати ни педаљ наше земље! - поручила је Вулићева.

Она је рекла да српски политички представници нису његови послушници и климоглавци као политичари из ФБиХ који су на Шмитов миг дали земљу у Варешу.

- За све кризе и патролирања представника Еуфора по улицама у БиХ није нико други крив већ управо Кристијан Шмит. Грађани широм БиХ су забринути, а за то је крив искључиво он и булумента око њега која му даје подршку за лажну позицију. За разлику од њих, Милорад Додик се залаже за дејтонску БиХ, али таква БиХ није Шмитов интерес, па сије мржњу и немир међу народима.

Мир и стабилност у БиХ су истински циљеви Републике Српске. Најгрубље нарушавање људских права наметнуо је нико други до Кристијан Шмит, а све са циљем негативног етикетирања српског народа и политичког одстрела Милорада Додика - рекла је Вулићева.