latinica  ћирилица
01/05/2024 |  13:06 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Вујичић: Цвијановићева указала на штетност једностране резолуције

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је у обраћања у Савјету безбједности УН на најбољи начин представила Републику Српску и аргументовано указала на штетност и посљедице усвајања најављене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, изјавио је Срни посланик у Представничком дому парламента БиХ Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Вујичић је истакао да је Цвијановићева током ноћашњег обраћања путем видео-линка члановима Савјета безбједности експлицитно навела да БиХ може опстати искључиво ако се поштују интереси три конститутивна народа и два ентитета.

- Чланови Савјета безбједности су имали прилику да чују какав је став Републике Српске о једностраној резолуцији. Посебно је очигледно било како су позитивно реаговале Кина и Русија. Битна је да се чује став Републике Српске, а не само Бошњака и Кристијана Шмита, који представља бошњачку страну - нагласио је Вујичић.

Према његовим ријечима, Цвијановићева свој посао обавља на најбољи могући начин, што је и ноћашње обраћање у Савјет безбједности потврдило.

- Видјели сте да представници замаља чланица Савјета безбједности Кристијана Шмита не ословљају као високог представника, чему су допринијеле активности српског члана Предсјендиштва. Вријеме је да се коначно раскринка Кристијан Шмит, а да Република Српска има могућност да изнесе своју страну када су у питању догађаји из скорије историје БиХ - поручио је Вујичић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је у синоћњем обраћању указала да у БиХ тренутно постоји неколико великих изазова по мир и стабилност у БиХ, а већину користе у разним манипулацијама и иницирају страни и домаћи политички актери који настоје да "поново напишу" Дејтонски споразум, Устав БиХ, законе БиХ и међународно право.

Представници Русије заказали су ванредну сједницу Савјета безбједности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.