latinica  ћирилица
01/05/2024 |  14:20 | Аутор: СРНА

Додик: Српска и Србија данас имају највећи број пријатеља у свијету

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Србија и Република Српска данас имају највећи могући број пријатеља у свијету, али да је хендикеп што имају и непријатеље оличене у Њемачкој, која на сваки начин показује непријатељски приступ српским националним политикама.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Када се прије седам, осам година одржавала сједница Савјета безбједности УН све је било униформно, али данас видимо озбиљне разлике. Америка и даље има неке већине у Савјету безбедности, али никада српски народ није имао више оних који су спремни да кажу да гнусне оптужбе, као што је та прича о геноциду, нису тачне - рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је истакао да Њемачка на сваки начин показује непријатељски приступ српским националним политикама и српском националној позицији.

- Од оне лажи када су се њихови хеликоптери спуштали на приштински стадион и њихов министар одбране пред Бундестагом лагао да се на том стадиону налази логор. То говори о томе да је све лаж - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће промијенити садашња гарнитура политичара, али да да је питање да ли је икада Њемачка одустала од освете према Србима.

- Још један је апсурд и то да је њемачка нација два пута напала Србе и побила више од половине српске популације у прошлом вијеку у два свјетска рата и стално нас упорно криве за свој пораз. Као да смо ми ушли у Берлин, а не да су они били у Београду - рекао је Додик.

Он је упитао да ли би Срби сада требало да се стиде својих страдања и предака.

- Ја бих сад требало да се стидим својих дједова који су били у партизанском покрету, а Аналена Бербок треба да се поноси зато што је њен дјед био официр у Хитлеровој војци?! Какви су то стандарди? О чему се то овде ради? - упитао је Додик.

Он је указао да није згодно када имате америчку администрацију против себе, али да шта год урадили њихов став не можете промијенити.

- Често сам размишљао о томе што би се десило да сам ја прије 10-15 година рекао, океј, нека се настави политика преноса надлежности на БиХ. Онда би они мене тапшали по рамену годину дана, а послије тога би био занемарљив. Да се наставила политика додворавања ЕУ и САД сада би се Република Српска на простору БиХ помињала као Република Српска Крајина у Хрватској - рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је изабрао тежи пут, који је сигурно омогућио да Република Српска остане и да покаже да постоји.

- То што неки то не виде, односно дио опозиције, зато су у драматичној мањини и не постоје на крају краја. Али овдје је главни проблем како наставити егзистирати у БиХ у условима када је бошњачка политика хомогена. Без обзира што су у различним партијама, видимо да код њих нема разлике и њихов главни циљ је нестанак Републике Српске - рекао је Додик.

Он је истакао да је идеја бошњачке политике у вези са резолуцијом о Сребреници да се направи политичка платформа за даље борбу против Српске.

- Како у тим околностима да наставимо да живимо заједно? Они кажу да ми желимо сецесију. Каква сецесија? Од чега? Ми смо унијели нашу Републику Српску у заједницу. Ми ћемо се тамо раздружити са Федерацијом БиХ - рекао је Додик.