latinica  ћирилица
01/05/2024 |  14:25 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Нешић: Српска светионик слободе који брани међународно право

Синоћ је у СБ УН брутално погажен Дејтонски мировни споразум и то од стране оних који би требали да штите међународно право. Ако је ико имао илузију да на сцени није удар на дејтонску структуру БиХ, након излагања Златка Лагумџије тих илузија нема. За политике које представља Лагумџија, БиХ је оно што они кажу, а не шта каже Дејтон -  рекао ЈЕ предсједник ДНС-а Ненад Нешић, коментаришући сједницу у СБ УН.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић истиче да је српски члан Предсједништва БиХ имала одлично и аргументовано излагање, те да је посебно важно што је истакла да она износи ставове Републике Српске а да су ставови БиХ оно што консензусом утврди Предсједништво БиХ.

- Цвијановићева је показала поштовање Дејтонског споразума и, за разлику од Лагумџије, није злоупотријебила своју позицију да каже да су то ставови БиХ. За Лагумџију, држава то је он. Знате ли иједну земљу у свијету гдје је могуће да након шефа државе амбасадор износи дијаметрално супротне ставове који су при томе супротни темељима њеног устава!? - каже Нешић.

Република Српска, истиче он, можда јесте мала али је у овом моменту светионик слободе који брани међународно право.

- Синоћ смо видјели каква би нам судбина била без Републике Српске. За разлику од Лагумџије који је имао изливе мржње према Републици Српској, Срби су увијек само бранили Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум. Од синоћ мислим да више нико нема илузија каква би нам судбина била без Републике Српске - додаје Нешић.

Предсједник ДНС-а каже и да подржава иницијативу предсједника Републике Српске за Лагумџијин опозив.

- Знам да га неће опозвати, али онда ће се морати суочити са посљедицама. Лично не могу бити партнер са онима који крше Устав БиХ и чија је основна политичка потка како уништити Републику Српску - поручио је Нешић.