latinica  ћирилица
01/05/2024 |  15:20 | Аутор: СРНА

Бугарска разочарана изјавом Милановића

Бугарска је изразила протест због изјаве хрватског предсједника Зорана Милановић да је ова земља једина у ЕУ која је гора од Хрватске и да се моли да тако остане.
Зоран Милановић (фото: архива/EPA-EFE/STRINGER) -
Зоран Милановић (фото: архива/EPA-EFE/STRINGER)

Због те изјаве, Бугарска је позвала хрватског амбасадора у Софији Јасну Огњановац и изразила дубоко разочарење, преносе хрватски медији.

Представници Бугарске навели су да је за званичну Софију таква изјава неприхватљива и не кореспондира одличним билатералним односима, те изразили наду да ће се хрватска влада оградити од таквих изјава.

Бугарска истиче да је изабрала блажи облик протеста из поштовања према Влади и зато што цијене однос премијера Андреја Пленковића и министра спољних послова Гордана Грлић Радмана према Бугарској, као и рад Амбасаде у Софија на јачању билатералних односа и пријатељства с Бугарском.

Милановић је прије неколико дана критиковао Владу хрватског премијера Андреја Пленковића, упоредивши Хрватску са Бугарском.

- Хрватска је дно ЕУ, кад се гледају бивше социјалистичке државе. Бугарска је једина гора и сваки дан се молимо да то остане па да можемо рећи да смо предзадњи. Тиме се не можемо задовољити, морамо бити у средини, да у конкуренцији Мађарске, Чешке, Румуњске, Бугарске&хеллип; буде најбоља. Као Словенија. Зато, треба нам децентрализација - рекао је Милановић.