latinica  ћирилица
01/05/2024 |  16:31 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Русија пољуљала намјере Запада: Споран текст резолуције о Сребреници (ВИДЕО)

Текст резолуције о Сребреници, чији су покровитељи Њемачка и Руанда, је споран, а преговори о нацрту су у току. У готово двоипочасовној расправи о ситуацији у БиХ у Савјету безбједности, видјели смо колико је не само БиХ подијељена, већ и цијели свијет. Док су представници Републике Српске, Србије, Русије и Кине упозорили на грубо кршење Устава и Дејтона, Кристијана Шмита који је БиХ довео у незапамћену кризу, Америка, Британија и Француска поново кривца траже у Србима оптужујући их за подривање мира и сецесионистичке пријетње. С друге стране, амбасадори бројних земаља, који су до јуче лобирали за резолуцију, попут Хрватске и Словеније, "повукли су ручну" и позвали на мир и поштовање Дејтонског споразума.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/JASON SZENES) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/JASON SZENES)

Ситуација у БиХ се нагло погоршава, а уље на ватру је долила резолуција о Сребреници и због тога је Русија, као гарант Дејтонског споразума, морала да затражи хитну сједницу Савјета безбједности.

Овим ријечима је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја почео излагање на Ист Риверу. Не можемо да останемо по страни и не реагујемо на крик за помоћ, рекао је Небензја мислећи на писмо и излагање српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић.

- Нацрт резолуције о Сребреници је једностран, политички мотивисан и нема везе са наведеним циљем и очекивањима сјећања на жртве трагедије из 1995. Очигледно је да аутори настоје да у формату документа Генералној скупштини УН потврде класификацију догађаја која задовољава само њихове интересе - навео је Небензја.

Аутори и спонзори резолуције о Сребреници су морали да консултују све стране, став је Кине која је спремна да помогне свим странама на проналажењу рјешења. Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг је подсјетио да је став Кине према БиХ досљедан – поштовање њеног суверенитета и територијалног интегритета.

- Подсјећамо да су ОХР и бонска овлашћења осмишљени за посебна времена, али не треба да буду трајна категорија. БиХ је суверена земља и унутрашња питања би требало рјешавати договором њених конститутивних народа - истакао је Шуанг.

Тако не мисле Америка, Британија и Француска. По ко зна који пут, демонстрирајући силу, замјеник америчког амбасадора је чак и запријетио додатним санкцијама Милораду Додику и његовим сарадницима. По инструкцијама Кристијана Шмита и Мајкла Марфија – Република Српска је та која подрива Дејтон и изазива тензије.

Ни једном ријечју нису се осврнули на ратнохушкачке пријетње министра одбране Зукана Хелеза и федералног министра унутрашњих послова Раме Исака. Баш као и Сарајеву – Шмиту и Марфију, све почиње и завршава се са Милорадом Додиком.

- Предсједник Милорад Додик предузео неколико корака да подрије државне институције и често позива на распад БиХ - рекао је Роберт Вуд, замјеник амбасадора САД у УН.

Амбасадор Велике Британије у УН Џејмс Кариуки је позвао лидере у Српској да "престану са сецесионистичком реториком које пријете напретку БиХ".

У двоминутној реплици Жељка Цвијановић је изразила чуђење што нико није реаговао на оно што је указала у обраћању, подсјетивши да је цитирала Зукана Хелеза и Раму Исака који пријете сукобима. Снагом аргумента упозорила је на ћутање Савјета безбједности о проблему џихадиста у БиХ.

- Подсјетићу на изјаву француског предсједника Мануела Макрона о џихадистима у БиХ коју је назвао "темпираном бомбом", али у овом случају људи не желе да о томе говоре - навела је Цвијановићева.

О томе не жели ни амбасадор БиХ у Ун Златко Лагумџија. Готово пола обраћања је посветио Русији оптуживши је да подиже тензије у БиХ, а власт Републике Српске да подрива уставни поредак. Није штедио ни Србију. Љут што ни ријечи није написала за извјештаај о Сребреници и као разлог навео то што усаглашени текст још није упућен у Генералну скуптшину.

- Једини циљ овог састанка је извршити притисак на суводитеље резолуције да повуку текст, како је затражено јуче у писму сталне мисије Републике Србије при УН-у - рекао је Лагумџија.

Чуо је Лагумџија по ходницима да Србија тражи да се скине ријеч геноцид, али није чуо вапај српских жртава и њихових породица. Постоје ли за њега жртве других народа осим Бошњачки и да ли су све те жртве мање вриједне сјећања.

- Желио бих да поставим питање онима који су иницирали резолуцију: шта ћете рећи овдје присутним Душки и Светлани Станић које су осам година биле злостављане у логору само зато што су Српкиње, такође Рајко Коњевић који је затекао чланове своје породице заклане - упитао је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

На све ово нијеми су Лагумџија и његови спонзори, али и Кристијан Шмит, који се обратио одман након српског члана Предсјендиштва. Али њега нећемо цитирати јер је био и остао само њемачки држављанин, без легитимитета за функцију којом се представља!