latinica  ћирилица
03/05/2024 |  09:46 ⇒ 09:51 | Аутор: Агенције

Мерил Стрип добија Златну палму

Славна америчка глумица Мерил Стрип добиће почасну Златну палму на церемонији отварања овогодишњег Међународног филмског фестивала у Кану 14. маја, саопштили су организатори.
Мерил Стрип (фото: архива/EPA-EFE/ALLISON DINNER) -
Мерил Стрип (фото: архива/EPA-EFE/ALLISON DINNER)

Холивудска филмска легенда са рекордном 21 номинацијом за престижног Оскара до сада је само једном била на Канском фестивалу. Било је то прије 35 година када је филм "Плач у тами" у којем је играла, добио једну од награда Канског фестивала.

Мерил Стрип је добила три Оскара за улоге у филмовима Крамер против Крамера (1980), Софијин избор (1983) и Челична дама из 2012. године.

Глумица прославила у филмовима Лов на јелене, Жена француског поручника, Моја Африка, Мостови округа Медисон, Сумња и Заљубљивање.

Почасну Златну палму ће ове године добити креатор серијала "Ратови звијезда" Џорџ Лукас и колективно Студио Гибли јапанског редитеља анимације Хајаоа Мијазакија.

Кански фестивал ће бити одржан од 14. до 25. маја, а за Златну палму се такмичи више од 20 филмова, међу којима и "Мегалополис" ново остварење Френсиса Форда Кополе.