latinica  ћирилица
03/05/2024 |  17:45 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште

Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да је Косово данас грдно судилиште и да је на њему погажено међународно право, што не може проћи без тешких посљедица у свијету.
Митрополит Јоаникије - Фото: РТРС
Митрополит ЈоаникијеФото: РТРС

- Међутим, ми православни хришћани се не уздамо у човјека, него у Бога и његову правду. Надамо се да ће Господ који увијек праведно суди услишити вапаје и молитве наше страдалне браће и сестара са Косова и Метохије, да ће им дати сигурност и мир, и богато их наградити за оданост нашим светињама и за истрајност на крстоносном путу Христовом - нагласио је владика Јоаникије.

Он је у васкршњој поруци подсјетио да Срби на Косову и Метохији од Косовског боја "скоро без прекида и предаха трпе убијања и етничка чишћења, али су, уз неизбројне жртве и губитке остали на својим огњиштима".

Према његовим ријечима, највише боли што за српски народ, који је посљедњих деценија претрпио убиства и разарања, паљење светиња, уништавање гробова и културних добара, нема правде ни разумијевања у такозваној међународној заједници, док приштинске власти, које речена недјела учинише и чине, западне земље препоручују за Савјет Европе и остале међународне институције.

- Као што не заборављамо страдања Христова када славимо његово Васкрсење и побједу над смрћу, тако на овај свијетли празник не заборављамо страдања наше браће и сестара, дјеце и омладине, православних Срба на распетом Косову и Метохији - истакао је митрополит Јоаникије.

Он је изразио наду да ће Црна Гора у догледно вријеме превазићи све унутрашње подјеле и достићи свијетлу синергију и хармонију различитих слојева друштва.

Владика Јоаникије указао је да Србима блиски народи, једни по вјери, други по страдању, међусобно ратују, да се свакодневно пролива људска крв и ратни злочини умножавају, а дјеца убијају, нажалост, и на срамоту свијета.

Он је додао да се од зараћених народа не чују позиви на преговоре и мир, још мање од оних који ратове планирају и финансирају, а да спорадични и једва чујни позиви на мир дјелују као глас вапијућег у пустињи.

- Тим позивима ми придружујемо наш глас за мир, с молитвом Богу милости и мира да омекша срца и уразуми челнике зараћених земаља те да прекину међусобно крвопролиће да би што прије постигли мир који је потребан свима, а највише њиховим народима - истакао је митрополит Јоаникије.

Он је поручио да Божју љубав којом је Христос обасјао људе својим Васкрсењем треба свједочити најприје добрим дјелима и човјечним поступцима, па тек онда и благим, разумним и истинитим ријечима.

- Са овим мислима и молитвеним жељама свима, православним хришћанима и људима добре воље честитамо свијетли празник Васкрсења Христовог - додао је владика Јонаикије.