latinica  ћирилица
04/05/2024 |  19:51 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Ново скрнављење споменика из Другог свјетског рата код Санског Моста (ВИДЕО)

Још једно скрнављење споменика из Другог свјетског рата у Федерацији! Након Гаравица код Бихаћа, сада и спомен-подручје "Корчаница" код Санског Моста. На мјесту партизанске болнице на Грмечу, у близини српских повратничких села, Шуме Унско-санског кантона уступиле су 660 дунума за "ер-софт", активност у којем се употребљавају реплике ватреног оружја. Српски повратници - разочарани и узнемирени.
Споменик, Сански Мост - Фото: РТРС
Споменик, Сански МостФото: РТРС

"Ер-софт" планира да симулира војне сукобе. И то баш у времену подигнутих тензија, спортске "ратне игре" на подручју Спомен-подручја Корчаница. Додатни разлог за бригу је што је у непосредној близини четири села у којима живи око 250 српских повратника. Простор је дат на располагање Клубу "Новем флумина" из Санског Моста, који се бави "ер-софтом". Повратник у Јелашиновце Ђуро Радиновић каже да то - није спорт.

На Корчаници је била смјештена партизанска болница. Ту је и костурница у којој је сахрањено више од 300 бораца против фашизма. Споменик је симбол 1.300 погинулих бораца на Грмечу и више од 21 хиљаде жртава фашистичког терора. Вивши кустос на Корчаници Ђуро Тркуљ сматра да она треба да буде под заштитом Комисије за очување националних споменика БиХ, а не сумњивих организација.

- Након 2022. године када смо имали заказан и промовисан фестивал електорнске муике на Гаравицама и који је захваљаујући реакцији јавности и отказан, данас се сусрећемо са вијестима да је подручје националног парка, односно спомен-комплекса Корчаница додијељено неком "ер-софт" клубу на кориштење. За нас је то, да будем искрен, представља информацију за не повјеровати, то је апсурдно и срамно - истакао је директор Центра за повратнике, Босански Петровац Немања Давидовић.

Данас, када се БиХ куне у антифашизам, Корчаница пропада, а девастација, започета у јесен 1995. године, само се наставља, истиче епископ бихаћко-петровачки Сергије. Пита да ли је ово покушај да се доврши протјеривање Срба започето 1995. године.

- Да ли нас опет покушавају страхом протјерати из наших подгрмечких села или је важније слободарски Грмеч претворити у полигон за "спортске" односно паравојне активности - упитао је епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

"Ер-софт" је симулација војних сукоба. Учесници покушавају да елиминшу противничке играче пуцајући на њих из реплика ватреног оружја, које избацују куглице од тврде пластике пречника 6 до 8 милиметара.