latinica  ћирилица
02/10/2015 |  20:53 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Правни систем у БиХ не функционише

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је вечерас у Сарајеву да су у БиХ сви сагласни да правни систем не функционише како би требало и како се то прижељкивало. Он је рекао да је правни систем дио Реформске агенде и да ЕУ подржава његово унапређење
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: архив
Ларс Гунар ВигемаркФото: архив

"Недавно је усвојена стратегија за унапређење сектора правде на свим нивоима коју су усагласили и ентитети и ниво БиХ, али и кантони. Фокус би требало да буде на томе како унаприједити систем", појаснио је Вигемарк.

Када је ријеч о надлежности Суда и Тужилаштва БиХ, Вигемарк је нагласио да су потребна даља појашњења.

"Треба да држимо дијалог отвореним и да се сви усредсредимо на унапређење система", навео је Вигемарк.

Он каже да је задовољан провођењем Реформске агенде у БиХ, наводећи да ентитетске владе веома напорно раде и да су припремиле акциони план за провођење реформи.

"Ово је пакет мјера из којег не можете да бирате шта вам се свиђа и шта вам се не свиђа. Видим да се оспоравају нека питања као што су акцизе и друга питања која су дио Реформске агенде. Ово је нешто што захтијева дјеловање свих и озбиљност у провођењу реформи", рекао је Вигемарк за Федералну телевизију.

Он сматра да БиХ веома брзо може да поднесе кредибину апликацију за чланство у ЕУ, али је прије тога потребан стваран и реалан напредак и то првенствено у реализацији Реформске агенде.

"Ту прије свега мислим на усаглашавање механизма координације, али и прилагођавање трговинског дијела Споразума о стабилизацији и придруживању око трговине, прије свега са Хрватском, али и генерално са цијелом ЕУ. Када је ријеч о прилагођавању, нема баш пуно могућности за преговоре", сматра Вигемарк.

Према његовим ријечима, средства за санирање прошлогодишњих поплава у БиХ до сада су веома добро утрошена.