latinica  ћирилица
07/10/2015 |  15:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Заустављени покушаји продаје нуклеарног материјала у Молдавији

Молдавска полиција је саопштила данас да је заједно са америчким ФБИ успjела у посљедњих пет година да заустави четири покушаја кријумчара да продају нуклеарни материјал екстремистима на Блиском истоку.
Нуклеарни отпад у Молдавији (фото: www.gdnonline.com) -
Нуклеарни отпад у Молдавији (фото: www.gdnonline.com)

Најновији случај је био у фебруару, када су тајни агенти понудили велике количине радиоактивног цезијума, пренио је АП. Истражитељи су навели да се вјерује да велики дио материјала долази из Русије и тврде да су неке банде повезане са руским обавјештајним службама.

Полиција и правосусдни органи Молдавије су, како се наводи, те информације подијелили са АП-ом, како би истакли колико је опасно постало нуклеарно црно тржиште.

Према њиховим наводима, погоршање односа између Русије и запада, отежало је долажење до сазнања да ли шверцери успијевају у продаји у иностранству радиоактивног материјала који потиче из Русије.

Једна истрага открила је покушај да се прода уранијумска бомба купцу са Блиског истока, што је први познати случај те врсте.

У тој операцији, прислушкивања и разговори са истражитељима су показали да је посредник за банде у више наврата говорио са мржњом о Америци, јер је био фокусиран на шверц основног материјала за атомску бомбу, намењену купцу на Блиском истоку.

Кроз увиде у прислушкивања, снимке хапшења, фотографије материјала за бомбе, документа у разговоре, АП је утврдио да кријумчари искључиво траже купце који су непријатељи запада.

Развој догађаја испунио је дугогодишња страховања да би банде организованог криминала могле да покушају да се повежу са групама као што су Исламска држава и ал Каида, које имају јасне намјере да користе оружје за масовно уиштење, наводи агенција.