latinica  ћирилица
24/11/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Туск: Европска унија спремна да помогне БиХ

Европска унија спремна је да помогне БиХ у стабилизацији ситуације, што укључује и безбједност и хуманитарни аспект који су подједнако значајни, изјавио је данас у Сарајеву предсједник Европског савјета Доналд Туск након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Туск је одао пошту жртвама недавног терористичког напада у Сарајеву, али и Паризу, Анкари, Бамаку и на Синају.

"Тероризам погађа све и не зна за границе. Заједно морамо уложити напоре да нада у будућност надвлада страх и терор, а то је наша заједничка одговорност", рекао је Туск новинарима.

Предсједник Европског савјета истакао је да цијени преданост власти на рјешавању тог проблема, као и напоре који су уложени након напада у Сарајеву.

"То подразумијева и рад на превенцији радикализације и борби против екстремизма", додао је он.

Туск је рекао да је актуелна и избјегличка криза и да је до сада невиђен број избјеглица које се крећу рутама које, између осталог, воде и кроз Европу.

"Ситуација је додатно погоршана тиме што су колоне избјеглица угрожене и од оних који покушавају да прокријумчаре одређене елементе због чега је потребан свеобухватан план и координисана сарадња у цијелом региону", рекао је он и подсјетио да је прије доласка у Сарајево посјетио Београд и Тирану.

Говорећи о 20 година Дејтонског мировног споразума, Туск је оцијенио да је БиХ превише дуго "живјела" у његовој сјенци.

"Подржавам напоре БиХ када је ријеч о европском путу и будућности ваших грађана. Кључно је да наставимо интензивно радити на овим позитивним промјенама", рекао је Туск.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је, након састанка, да безбједносни проблеми не смију бити разлог заустављања на евроатлантском путу БиХ.

"То је шанса да БиХ управо појача све што је пропустила протеклих 10 година да би скоро предала апликацију за чланство у ЕУ и наставила испуњавање обавеза преузетих у Реформској агенди", рекао је Човић.

Он је напоменуо да се посљедњих шест мјесеци интензивно ради на свим нивоима у БиХ када је ријеч о европском путу, истакавши да је тренутна ситуација допринијела да мало ко у ЕУ данас размишља о проширењу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да ће подношење апликације и нова фаза на европском путу стабилизовати све у БиХ, те охрабрити да се интензивније настави на том путу.