latinica  ћирилица
01/12/2015 |  10:39 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Дервента тренутно нема лица смјештених у сигурну кућу

Насиље у породици је неприхватљиво и мора се зауставити.
Дервента - насиље у породици - Фото: РТРС
Дервента - насиље у породициФото: РТРС

Оцјена је то Савјетодавне групе на нивоу општине Дервента, чији задатак је да прати стање у области насиља и заштите жртава, размјењује информације и даје приједлоге за побољшање стања. 

На подручју општине Дервента тренутно нема лица смјештених у сигурну кућу. У овој години регистровано је седам случајева насиља у породици. У шест случајева жртве су жене, од којих је само једна била смјештена у заштићеној кући.

То им је велика помоћ, али проблеми се настављају и након боравка у заштићеној кући.

-Проблем је све остало послије тога, гдје из сигурне куће, шта са жртвом? Претежно су то жене са сеоског поручја, незапослене, истиче Милош Врачевић из Центра за социјални рад.

Дио тих проблема могао би да се ријеши кроз сарадњу са привредницима са подручја општине. Када би се договорио модел запошљавања тих лица, самим тим дошло би до њиховог осамостаљења.

И казнена политика мора бити строжа. Претпоставка тога је да подизање свијести о томе да свако насиље треба пријавити надлежним институцијама.

Јованка Поповић из Удружења жена Дервента каже да насилник мора да одговара за своје поступке."Није битно да ли је у питању жена или мушкарац, то се мора процесиурати и суд мора да ради оно што је по закону", додаје Поповићева.

У Дервенти је 2009. године потписан Протокол о поступању и сарадњи надлежних субјеката на заштити жртава насиља у породици и родно базираног насиља између општине и свих субјеката заштите жртава насиља у породици.

-С обзиром на то да је у међувремену дошло до измјене законских прописа који прате ту област као и потписивање Општег протокола на нивоу Републике између пет министарстава, неопходно је било ажурирање у овој области, а такође и радити на изради новог протокола, поојашњава Сања Мелешевић, члан Савјетодавне групе у општини Дервента.


На основу приједлога, сугестија и примједби субјеката заштите од насилничког понашања на подручју општине биће израђена Информација о насиљу у породици и родно базираном насиљу која ће бити разматрана на децембарском засједању Скупштине општине Дервента.