latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:12 ⇒ 12/02/2016 | 07:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Минхен: Лавров и Кери отворили конференцију о Сирији

Амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров отворили су конференцију о Сирији у Минхену која има за циљ поновно покретање мировног процеса у тој земљи, преносе агенције.

Русија је предложила примирје од 1. марта или Вашингтон сматра да ће то Москви и сиријској влади дати још три недјеље да униште умјерене побуњеничке групе и САД су зато узвратиле приједлогом да примирје одмах ступи на снагу.

На почетку састанка Кери је одбио да спекулише да ли се споразум може постићи.

"Имаћемо озбиљан разговор о свим аскпектима онога што се догађа у Сирији. Очигледно желимо да у једном тренутку учинимо напредак у погледу достављања хуманитарне помоћи и обуставе ватре", додао је он, преноси АП.

Лавров је рекао да је Русија већ поднијела "прилично конкретан приједлог" и да ће чекати амерички одговор прије него што га изнесе пред Међународну групу за подршку Сирији која ће се састати касније поподне, пренио је АФП.

Конференција је отворена у тренутку када руски и амерички званичници размјењују оптужбе за бомбардовање цивила у подручју Алепа.

Сиријски мировни процес је на ивици краха, док Европи пријети још један огроман прилив избјеглица пошто се десетине хиљада Сиријаца налазе на турској граници сјеверно од Алепа гдје је, како посматрачи наводе, убијено 500 људи откако је бомбардовање почело 1. фебруара, наводи АФП.

Руски бомбардери и иранске трупе помагали су снагама сиријског предјседника Башара ал-Асада у опсади кључног побуњеничког града Алепа у протекле двије недјеље, док Вашингтон тражи прекид ватре и хуманитарни приступ побуњеничким градовима под опсадом, али пријети такозваним "планом Б" уколико преговори пропадну.

"Активности Русије у Алепу у региону сада много више отежавају преговоре и вођење озбиљних разговора", рекао је Кери прошле недјеље.

Специјални изасланик САД за борбу против Исламске државе Брет Мегарк тврди да руска ваздушна кампања директно иде на руку џхадистима.

Иако је Москва обећала да ће изнијети нове идеје како би се покренуо мировни процес у Минхену, Русија и Иран су непопустљиви у ставу да су побуњеници у Алепу терористи колико и Исламска држава те да рјешења нема док они не буду војно поражени.

Опозиција, с друге стране, каже да се неће вратити на преговоре у Женеви, предвиђене за 25. фебруар, уколико се не оконча опсада режимских трупа и ваздушни удари.