latinica  ћирилица
23/09/2016 |  17:48 ⇒ 20:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Вол Стрит Џорнал поново отворено подржао кандидатуру Јеремића

Амерички Вол Стрит Џорнал поново је отворено подржао кандидата Србије за генералног секретара Уједињених нација Вука Јеремића, овог пута тако што га је позвао да гостује у једној од њихових емисија.

Након што је тај лист у понедјељак објавио текст у којем оцјењује да је Јеремић најбољи избор за реформе у УН и "једини кандидат вриједан хвале у том миксу", што је било први пут да један медиј с таквом репутацијом неког подржи, Јеремић је јуче позван у главни уреднички ТВ формат гдје су му поновили своју отворену подршку.

На констатацију да је кандидат Србије за Генералног секретара УН први који је "први пут у историји" представио план за реформу УН неко има план за реформу УН, Јеремић је одговорио да је, како је рекао, колико зна, први који је сачинио детаљни план за промјене које би спровео уколико буде изабран и навео да је предложио 53 ставке на којима би требало радити како би се побољшао рад свјетске организације.

"Одлучио сам да тако поступим јер је то мој допринос транспарентности, барем изборног процеса, а надам се и кад је ријеч о раду саме организације", истакао је српски кандидат за генералног секретара УН.

На питање шта би била најтежа реформа, он је одговорио да је једна од њих повећање одговорности и транспарентности самог секретаријата што је, каже, велики посао, а друга су изазови на пољу мира и безбједности.

"Ако УН не буду способне да одговоре на те изазове, онда би се можда могло поставити питање да ли су нам УН уопште потребне", рекао је Јеремић.

Он је најавио да ће наредна, пета рунда гласања у Савјету безбједности бити одржана у понедјељак 26. септембра, а у првој недјељи октобра биће шеста и кључна јер ће, објаснио је, сталне земље чланице Савјета безбједности тада први пут имати прилику да изразе своје потенцијално незадовољство неким кандидатима, при чему имају и право вета.

На крају разговора, новинарка је Јеремићу рекла да га овај лист подржава.

Лист Данас пише да се Јеремић тренутно налази на другом мјесту према пресјеку гласова послије четврте рунде гласања у Савјету безбједности УН. Београдски лист наводи, позивајући се на неформални документ УН, да Јеремић има 33 позитивна, 18 негативних и девет неутралних гласова.

Првопласирани је Португалац Антонио Гутереш, који има 46 позитивних, седам негативних и седам неутралних гласова, док је трећепласирани Словак Мирослав Лајчак, са 28 позитивних, 18 негативних и 14 неутралних гласова.