latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:16 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 32 године од формирања ВРС (ФОТО)

Служењем парастоса погинулим борцима и цивилним жртвама Отаџбинско-одбрамбеног рата, у касарни "Козара" у Бањалуци почело је обиљежавање Дана Војске Републике Српске. Оби
Обиљежавање Дана ВРС - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана ВРСФото: РТРС

Обиљежавању присуствују предсједник Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Српске, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Присутни су и командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Сретен Милошевић, као и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Дан ВРС, парастос (Фото: РТРС)

На обиљежавању 12. маја - Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука су и многобројни представници политичког, јавног и вјерског живота, представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те друге званице и гости.

Дан ВРС, парастос (Фото: РТРС)

Након парастоса предвиђено је полагање вијенаца, док је централна свечаност планирана на стадиону касарне.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске првобитно је основана под називом Војска Српске Републике БиХ. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.