latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 17/09/2013 | 14:56

МЕТЕОРОЛОЗИ

Вријеме је заједнички назив за атмосферске прилике. Оно може да буде топло или хладно, суво или влажно, сунчано или облачно, вјетровито или тихо. Мијења се из дана у дан, а средње временско стање у току дужег периода зове се клима...

Свједоци сте били много пута до сада како вријеме зна бити сурово и како се природа зна поиграти са нама, њеним малим слугама. Иако не можемо баш много утицати на њу можемо барем предвидјети неке климатске догађаје. Данас говоримо о томе како метеоролози предсказују вријеме.
Има много сложених чинилаца који утичу на промјену времена, али је најважнији чинилац Сунце. Под његовим утицајем вода испарава и ваздух се грије, тако да струје топлог ваздуха носе водену пару у висину. Тамо се ваздух хлади и водена пара претвара у кишу. Ово се дешава постепено, или бурно. Када се ове промјене дешавају бурно настају олује.
У скоро цијелом свијету данас постоје метеоролошке станице, у којима се врше метеоролошка мјерења и посматрања.
Карте које проучавају метеоролози, показују разне податке: мјеста једнаког ваздушног притиска, исте температуре, правац локалних вјетрова, облачност, кишу или снијег, количину падавина, као и области у којима је ваздушни притисак виши, или нижи од нормалног. Посматрајући карте метеоролог може да каже и шта ће се десити у постојећим условима. Он зна да низак притисак указује на олује, јер наилази хладан ваздух умјесто топлог, влажног ваздуха који се подиже у висину. Висок притисак најављује лијепо вријеме.
На Сјеверној полулопти, вјетрови око области с високим притиском дувају према споља, у смјеру кретања казаљке на сату. У области с ниским притиском вјетрови дувају према унутрашњости, супротно кретању казаљке на сату. Тако се може предвидјети правац вјетрова. Метеоролог зна и којом брзином се смјењују ове области притиска. Уз сва та знања и уз временске извјештаје из свих дијелова земље, метеоролог може, прилично поуздано да предскаже вријеме у некој области.