X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Квадрат на знање
12:30 | четвртак, 21. Септембар
Квадрат на знање: ХРОНИЧНИ СТУДЕНТСКИ ДЕФИЦИТ!
Након завршеног другог уписног рока на јавним универзитетима у Републици Српској, а уочи сасвим извјесног трећег, још једном од учесника "академског процеса" тражимо аргументе који објашњавају "дефицитарну студентску ситуацију", која се не може негирати! Сабирамо, одузимамо, дијелимо и множимо планиране уписне квоте , упоређујемо их са знатно мањим бројем уписаних студената и покушавамо од оних којима је то посао, сазнати, зашто је то тако! Конкретан примјер је Приједор, у којем је у оба дошадашња уписна рока, на прву годину студија, на Радурском факултету уписано 15, а на Високој медицинској школи 25 студената! Овај, рекли бисмо, вишегодишњи студентски град на чекању, у којем има све мање студената, нема студентског дома и још много тога што би требало привући будуће академске грађане и олакшати им студирање.
У фокусу
15:00 | четвртак, 21. Септембар
У фокусу: Брендирање домаћих производа
О заштити оригиналности, географског поријекла, брендирању разговарамо са нашим гостима.
Протокол
21:50 | петак, 22. Септембар
Протокол
Исход њемачких савезних избора обликоваће односе у Европској унији у наредном периоду. Анализирамо, може ли Ангела Меркел освојити још један четворогодишњи мандат? Етничко чишћење у Мијанмару? Готово пола милиона припадника народа Рохинџи побјегло је пред најездом владиних снага. Како изгледа живот у фавелама Рија?
Људовање
23:10 | петак, 22. Септембар
Људовање: са Веселином Гаталом
Зоран Сувајац, познатији као „Зограф“, врстан је крајишки сликар чија дјела превазилазе оквире бивше Југославије, гост је Људовања овог петка. Причаће нам зашто често поклања своја чувена дјела бесплатно, зашто је често на Космету, како настаје умјетност и колико формално умјетничко образовање има смисла. Од Зографа чемо чути шта човјека истеше у умјетника, зашто у свијету има толико пропалих талената и успјешних медиокритета, како су стрипови из нашег дјетињства утицали да постанемо бољи људи и, надамо се, још понешто што ће нам помоћи да се одупремо суноврати људских вриједности усљед искушења савременог свијета.
Тамо далеко
13:30 | субота, 23. Септембар
Тамо далеко: Мати Фотина
У другој емисији са Скадарског језера говорила нам је игуманија манастира Бешка ,мати Фотина.О манастиру,обнови и ктиторима средњевјековним и новим.
Разговор са...
20:15 | субота, 23. Септембар
Разговор са...: Светланом Бојковић
Светлана Цеца Бојковић деценијама уназад важи за једну од најбољих глумица овдашњих простора. Каријеру је градила на врхунским улогама. Њене роле су остале упамћене, а многе реплике из серија или филмова које је тумачила и данас се препричавају.
Ријеч вјере
11:20 | субота, 30. Септембар
Ријеч вјере: Религијски програм
На празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља посјетили смо Ступље, православни манастир епархије бањалучке. Какву улогу је имао један од најпоштованијих светитеља у хришћанском свијету, Јован Крститељ и Претеча Христов? Како се данас разумије његова порука о покајању? Послије више деценија кип Мајке Божије пред којим су своје молитве и зазиве упућивале генерације бањалучких католика вратио се кући. Рестаурацију Госпиног кипа обавили су стручњаци у њемачком граду Бад Лаер. Настављамо причу о петој исламској дужности, хаџу. Послије обиласка града Медине хаџије путују ка светом граду Меки, гдје обављају хаџске обреде. Стајање на брду Арефат сматра се врхунцем ходочашћа и зато се каже да без Арефата нема хаџа. Тора или Наука назива се Петокњижје, јер је подијељена на пет књига Мојсијевих: Берешит/Постанак, Шемот/Излазак, Вајикра/Левитска књига, Бамидбар/Књига бројева и Деварим/Закони поновљени. уредница Религијског програма Жана Вукосављевић