latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 03/03/2024 | 20:47

ЕУ програм Креативна Европа:подршка култури и умјетницима (ВИДЕО/АУДИО)

Креативна Европа је програм Европске уније за подршку култури и аудиовизуелном сектору са укупним буџетом од 2 милијарде и 440 милиона евра од 2021 до 2027 године.Средства овог програма доступна су и Босни и Херцеговини.

Средствима програма Креативна Европа са пола милиона евра суфинансиран је вишегодишњи регионални пројекат визуелног ребрендирања четири установе културе у Требињу,Бањалуци, Новом Саду и Даниловграду. Примјери добре праксе показују да би се доступна средства новчаног фонда могла и више искористити.

"Врло је битно да се ми налазимо у фази када ћемо бити у могућности да грађанима прикажемо и процес како се ребрендирају појединачне установе културе и како се одвијала читава та сарадња и одабир младих дизајнера и резултати који су направљени што је све урађено имаћемо прилику да видимо у Требињу крајем априла",каже Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње који је носилац пројекта "Ребрендирање установа културе".

Потенцијални апликанти међу којима су филмски фестивали,позоришта, библиотеке и други могу се информисати путем Деска Креативна Европа у Босни и Херцеговини.

"Ми смо ту као Деск да вам помогнемо да припремите пројекте и да аплицирате, заправо је циљ да повучете што више средства како бисмо имплементирали пројекте и подигли овај сектор на виши ниво у Босни и Херцеговини", изјавила је проф. Мирјана Миличевић координаторка Деска Креативна Европа у Босни и Херцеговини.

И на инфо данима су доступне практичне информације о процедурама као и искуства оних који су захваљујући подршци Европске уније омогућили умрежавања, међународну сарадњу и јачање капацитета институција културе.

"Нама као земљи која је у приступним активностима омогућено је да равноправно са свим другим културним институцијама из свих земаља ЕУ и земаља које су кандидати и које су у приступним преговорима да се такмиче за средства овог фонда", истакао је Суад Џафић, помоћник министра цивилних послова Босне и Херцеговине.


Приликом представљања програма Креативна Европа у Кући Европе у Сарајеву истакнут је значај подршке и предности као што су креирање нових послова и развој економије те јачању креативног сектора.
"Задовољни смо чињеницом да Босна и Херцеговина активно учествује у програму Креативна Европа више од десет година у оквиру којег је омогућена подршка за више од 100 различитих пројеката вриједности већој од четири милиона евра", изјавио је Адебаје Бабаџида, замјеник шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.


Поред културе и креативне индустрије европски фонд обухвата и аудиовизуелни сектор.
"И новинари су потенцијални корисници и тв куће су такође потенцијални корисници и можете путем апликације зависно од тога шта желите постићи вашим пројектом повући одређена средства самостално или у оквиру неког партнерства",рекао је Илија Папац, координатор Деска Креативна Европа у Босни и Херцеговини.


С обзиром да се за културу из буџета издваја свега око 0,6 одсто средства могућност додатног финансирања из фондова Европске уније за развој културе, већу мобилности умјетника и сарадњу значајна је свима који раде у сектору културе.


ТВ репортажа
Радио репортажа