latinica  ћирилица
СПОРТСКИ ПРЕГЛЕД | 20/02/2013 | 20:20

Тешке оптужбе против Писторијуса

Случај "Писторијус" и данас привлачи пажњу свјетске јавности.

Случај "Писторијус" и данас привлачи пажњу свјетске јавности. Судско саслушање параолимпијца Оскара Писторијуса поводом убиства дјевојке је настављено,а полиција и свједоци су изнијели нове доказе против најуспјешнијег параолимпијца свих времена.

Пред судом је свједочио полицијски инспектор Хилтон Бота ,који је задужен за случај убиства Рите Стенкамп.

Том приликом је рекао да постоје бројни докази да је Писторијус планирао убиство своје дјевојке. Иако је Писторијус рекао да је био мрак у соби током убиства, детектив Бота је рекао да свједоци тврде да су чули свађу између два и три сата ноћу, пуцњаву, врисак жене ,те да су видјели упаљена светла.

Полицијски извјештај потврђује да је Писторијус стајао док је испалио метке кроз врата купатила,што потврђује угао под којим су меци испаљени. Меци калибра 9 милиметара погодили су дјевојку у главу, десни лакат и кук.

Инспектор је додао да је у Писторијусовом сефу пронаћена муниција калибра 38 за коју атлетичар није имао дозволу, као и допинг средства и шприце.

Адвокат Оскара Писторијуса тражио је да се атлетичару, уз кауцију, омогући да се брани са слободе, али је Бота навео да му не би требало да се одобри излазак из притвора, јер постоји ризик да би могао да побјегне.

У исто вријеме пред судом су одржани мањи протести у којима су учествовали пријатељи убијене Риве Стенкамп и активисти покрета против насиља над женама.

Писторијус је и раније имао проблеме са законом. Прије четири године је напао 19-годишњу девојку испред своје куће, док је прошле године оптужен да је слао пријетеће поруке човјеку за којег је сумњао да је у вези са његовом бившом дјевојком.