latinica  ћирилица
СПОРТСКИ ПРЕГЛЕД | 20/02/2013 | 20:21

ФИФА тражи да владе учествују у борби против намјештања

Директор за безбједност Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) Ралф Мучке рекао је данас да ће борба против намјештања утакмица бити неуспјешна без подршке влада широм свијета.

Мучке је рекао да се нада да ће бизнисмен из Сингапура, познат као Дан Тан, вођа криминалне групе која је зарадила милионе намијештајући утакмице у италијанској лиги, уз помоћ локалне владе бити ухапшен и изведен пред суд.

"Тан мора да одговара... Али, то није у нашој надлежности. Зашто би ФИФА казнила цијели Сингапур, тај проблем мора да се ријеши на политичком нивоу", рекао је Мучке.

Говорећи на конференцији у Малезији, чији су организатори Интерпол и Азијска фудбалска конфедерација, Мучке је рекао да су због корупције фудбалери и судије добијали доживотне суспензије, али да су вође криминалних мрежа остале на слободи због слабости у законима.

"Морамо да укључимо владе, јер морају да промијене законе. Многе земље немају одговарајуће законе којима могу да се боре против намјештања утакмица и корупције. Лијепо је разговарати, али дошли смо до закључка да је вријеме да урадимо нешто", рекао је Мучке.

Европска полиција је почетком мјесеца саопштила да су криминалне групе претходних година намјестиле или покушале да намјесте стотине фудбалских утакмица широм свијета.

 

Тада је саопштено да је послије 18-мјесечне истраге утврђено да је намјештено 380 утакмица у Европи и да је још 300 мечева под сумњом, углвном у Африци, Азији, Јужној и Централној Америци.

 

Мучке је рекао да ФИФА покушава да спријечи да се мрежа организованог недозвољеног клађења не увуче у такмичење на СП 2014. године у Бразилу.

 

Он је додао да ће ФИФА спровести посебне течајеве за судије и екипе и да ће увести телефонску линију путем које ће моћи да се пријаве све неправилности.