latinica  ћирилица
17/04/2014 |  19:55 | Аутор: Jutarnji list

Продаје се једно од најстрашнијих мјеста на свијету

Једно од најстрашнијих мјеста на планети - острво Повеља у Венецијанској лагуни - на које туристи годинама нису смјели да кроче, сада је на продају. Назвали су га "Мјешавина људског пепела и костију" јер је, према предању, на њему закопано 100.000 људи.
Годинама је туристима био забрањен приступ том острву у Венецијанској лагуни, а сада управо ви можете да постанете његов власник. Најстрашније острво на свијету - Повеља - сада је на продају. Наиме, италијанска влада је одлучила да прода Повељу како би измирила јавни дуг, пишу хрватски медији. Острво Повеља за своју злокобну репутацију може да "захвали" јамама у које су Италијани у доба епидемије куге бацали лешеве, али и живе болеснике. Ту су их закопавали, спаљивали, а некада би их само бацали на гомилу. Неколико вијекова касније, један ментално обољели љекар је на острву изградио болницу за душевне болеснике, у којој их је мучио и уклањао им дијелове мозга лоботомијом. Како легенда каже, љекар је умислио да га прогањају духови, због чега је полудио и бацио се са торња болнице. Данас острво није насељено, али посјетиоцима није допуштен приступ, иако рушевине болнице, цркве и крематоријума још постоје. Тврди се, наводно, да је на острву забиљежен изразито висок степен паранормалних активности. Најпознатија жртва куге била је мала Марија, која је за вријеме епидемије одвојена од родитеља, а њен дух, наводно, и дан-данас на обали острва плаче за родним градом Маламоком на другом крају лагуне. Процењује се да је у 16. вијеку око 100.000 становника Венеције умрло на Повељи. Све житеље са симптомима куге слали су на острво гдје су их и покопавали или спаљивали. Кажу да је тло на острву мјешавина људског пепела и костију. Становници Венеције изразито су сујеверни што се тиче злокобног острва и виде га као чистилиште злих душа.

Повеља - острво духова на Јадрану

Једно од најстрашнијих мјеста на планети - острво Повеља у Венецијанској лагуни

Годинама је туристима био забрањен приступ том острву у Венецијанској лагуни а сада управо ви можете да постанете његов власник.

Најстрашније острво на свијету - Повеља - сада је на продају.