latinica  ћирилица
24/04/2014 |  14:32 | Аутор: СРНА

"Алумина" повећала производњу за 60 одсто

Зворничка "Алумина" повећала је у протеклих годину дана ниво производње за 60 одсто, те извезла производе вриједне 170.000.000 КМ, рекао је данас предсједник Управног одбора ове компаније Миле Матић.

Представљајући једногодишњи рад, Матић је на конференцији за новинаре рекао да је у априлу прошле године, када је у Компанији именован нови менаџмент, ситуација била потпуно лоша.

"Од једне потпуно лоше ситуације, губиташа, система који је био у распаду, са минималним залихама сировина, успјели смо за годину дана доста тога направити, и пословање фирме од губитака превести у позитивне резултате", истакао је Матић.

Он је подсјетио да је ниво производње био веома низак и да је повећан 60 одсто, са 15.000 тона технолошког резултата на 25.000 тона.

"У периоду од годину дана направили смо око 300.000 тона технолошких резултата производа и имали смо извоз већи од 170.000.000 КМ", рекао је Матић.

Он је додао да је, у међувремену, отворено много процеса у фабрици, те да је запослено нових 175 радника у статусу радног односа и још 125 по уговору о дјелу.

Према његовим ријечима, радницима су у цијелости исплаћиване плате, као и регрес за 2011. и 2012. годину, док ће са исплатом мартовске плате бити заврена и исплата регреса за 2013. годину, након чега ће бити настављена исплата регреса за 2014. годину.

"Настављамо са тим процесима, инвестирамо, а највећа инвестиција од око 8.000.000 КМ је на реконструкцији још једног котла за прелазак на чврсто гориво", рекао је Матић и додао да има и много проблема у чијем рјешавању рачунају на подршку из окружења, али да очекују све боље резултате.

Савјетник директора за комерцијално-техничке послове Миодраг Спасојевић рекао је да су у претходних годину дана направили неке мало другачије производе, други квалитет, ревидирали су инпуте, смањили цијене улазних сировина.

"То је уродило плодом и завршили смо позитивно годину, али тиме нисмо у задовољни, јер ова фарика може много више и боље и зато смо одлучили да формирамо мало јачи развојни тим него што смо га имали, као и службу маркетинга.

Осим повећања обима производње, који нам је неопходан да би се финансијски стабилизовали и покрили сва дуговања, важна нам је и диверзификација производа, да правимо производе са мало више уграђених знања који ће имати мало већу вриједност и донијети више новца фабрици", истакао је Спасојевић.

Он је нагласио да Компанија има озбиљне планове, односно да ове године произведу четири нова производа.

"Један смо произвели и прве количине су испоручене у Швајцарску, а на осталим се ради, али нам је план да у сљедећој години и годинама које долазе свака два-три мјесеца имамо један нови производ", нагласио је Спасојевић.

Он сматра да је будућност ове фабрике загарантована, да има добру перспективу и да може да буде једна од најпрофитабилнијих фабрика у региону.

Спасојевић је додао да конкуренција "Алумини" долази из Шпаније, Француске, Њемачке, Грчке, Румуније.