latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Ј.Кореја: Рођаци погинулих у несрећи трајекта претукли званичника

Гњевни рођаци погинулих на јужнокорејском трајекту, који је потонуо прије осам дана, напали су данас једног високог званичника, оптужујући га да лаже о напорима који се улажу како би се извукла тијела која су и даље заглављена у потонулом броду.

У тренутку када се трајект 16. априла преврнуо, а потом и потонуо, на њему се налазило 476 особа, већином ученика средње школе у Ансану недалеко од Сеула.

До насиља је данас дошло након што су рођаци жртава бродом отпловили до мјеста на којем је потонуо трајект “Севол” тежак 6.825 тона и на којем се спроводе операције извлачења тијела, преноси АФП.

Двадесетак рођака жртава напало је Чои Санг-Хвана, замјеника начелника обалне страже, након што су упали у његову привремену канцеларију у луци Џиндо.

Пошто су пробили кордон од 10-ак полицајаца који су покушали да им блокирају прилаз, они су почели да вичу на Чоија који је сједио за столом и да га ударају рукама по лицу и тијелу, а потом су га шчепали око врата и извукли га из канцеларије.

- Кажете да стотине ронилаца раде овде, али ми смо данас видјели само пар њих - узвикнула је једна од мајки обраћајући се Чоију.

Стргнувши му кошуљу, одвукли су га у оближњи шатор, позвавши његовог надређеног Ким Сук-Кјуна, начелника обалне страже, да се ту са њима састане.

Гневни рођаци су држали Чоија извјесно вријеме, док су га неке мајке све вријеме шамарале, све док Ким није стигао, а затим су обојицу натјерали да путем радија наложе запосленима у обалној стражи да се интензивније мобилишу и убрзају напоре како би извукли тијела.

Рођаци жртава су, такође, затражили да се успостави намјенски телевизијски канал како би могли да уживо прате спасилачке напоре.

Међу члановима породица жртава несреће распрострањен је гњев због спорости почетних спасилачких напора након што је трајект потонуо 16. априла.

Рониоцима је, у тешким и опасним условима, било потребно више од два дана да допру до потонулог брода, а још два дана да извуку прва тијела.

Број жртава, колико је до сада потврђено, износи 171, али још 131 њих се и даље води као нестало и вјерује се да се налазе унутар трајекта.

Капетан и 11 чланова посаде су у притвору и чекају на подизање оптужнице.