latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Ештон тражи разоружање у Украјини

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон затражила је данас да се све "илегалне јединице" у Украјини разоружају.

Све потписнице Женевског споразума о Украјини од 17. априла треба да искористе свој утицај на илегалне наоружане формације да обуставе насилне акције и да их приморају да предају оружје", поручила је Ештон у саопштењу за медије.

Висока представница је истом приликом изразила дубоку забринутост због извјештаја о случајевима киднаповања, мучења и убистава у Украјини, а посебно је апострофирала случајеве одборника градске скупштине Горловке из редова партије "Отаџбина" Володимира Рибака и Павела Ковелка, из исте странке, чијим породицама је изразила саучешће.

Тијела двојице лидера украјинске странке "Отаџбина" нађена су недавно у Славјанску, након што су били киднаповани, а украјинске власти су за убиства оптужиле руске активисте који контролишу тај град.

Ештон је у саопштењу још једном позвала на обуставу насиља и потпуну примену споразума који су у Женеви заједнички постигли представници Русије, САД, ЕУ и Украјине.

Портпарол Ештонове Мајкл Ман саопштио је став ЕУ да украјинска влада има право да брани суверенитет земље, али је позвала све стране да се усмјере на смиривање кризе.