latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:53 | Аутор: РТРС

Ледени бријег величине шест Менхетна одломио се од Антарктика

Научници прате кретање једног од највећих познатих ледених брегова, величине као шест Менхетна, који се одломио од антарктичког глечера и упутио у отворено море, пренио је “Хафингтон пост”.

Научница америчке свемирске агенције НАСА Кели Брант изјавила је јуче да је ледени бријег површине 660 квадратних километара, а дебљине 500 метара.

-Назван Б31, ледени бријег одвојио се од глечера Пајн Ајланд прошлог новембра. Довољно је велик да захтијева надгледање - изјавила је Брант за “Хафингтон пост”.

Она је додала да америчке државне организације надгледају десетине ледених брегова. Б31 тренутно није у подручју у којем често пролазе бродови. Ледени бријег тренутно се креће кроз Јужни океан.

-Тамо нема много бродова. Нисмо посебно забринути због бродских линија. Знамо гдје се налазе сви велики брегови – истакла је Брант.

Научници су, како наводи “Хафингтон пост”, посебно заинтересовани за Б31 не само због његове величине,већ и зато што се одвојио од неочекиване локације.

Пукотина на глечеру која је издвојила овај ледени бријег први пут је примијећена 2011. Глечер Пајн Ајланд проучаван је темељно у протекле двије деценије због брзог топљења леда. Научници кажу да је Б31 плутао широм залива Пајн Ајленд, залив Амунденског мора, те да ће га ускоро вјероватно понијети струје Јужног океана.