latinica  ћирилица
24/04/2014 |  18:05 | Аутор: СРНА

Обилне падавине изазвале поплаве у Српској

Бујичне воде изазване великим падавинама на подручју Градишке узроковале су изливање ријеке Врбашке, која је поплавила пољопривредно земљиште у мјесту Горњи Подградци. Вода рјечице Лубина ушла је у шест кућа у селу Грагеље, а пријети још 20 кућа, док канал Лијевче поље угрожава око 10 домаћинстава у селима Машићи и Вилуси.

У ванредном извјештају о поплавама Управе цивилне заштите Републике Српске наводи се да се ријека Јошавка у рејону села Бојићи и Штрбе, у општини Челинац, излила из корита и поплавила приобално подручје на два локалитета, те један мањи дио регионалног пута Челинац-Прњавор на улазу у општину Челинац из правца Бањалуке. Пут је проходан, али се саобраћај одвија отежано и за сада нема угроженог становништва.

Водостај ријеке Врбас на подручју општине Лакташи је у порасту и процјењује се да би, уколико се тренд раста водостаја настави, могло доћи до плављења око 40 кућа у насељу Отоке у Мјесној заједници Косијерово.

Ријека Туријаница је у пријеподневним часовима пробила насип у дужини од око тридесетак метара у мјесту Довић, а до 15.00 часова достигла је висину пута. И даље је поплављено око 30 хектара земљишта, а пријети опасност од плављења стамбених објеката.

У Мјесној заједници Карановац у Бањалуци из корита се излио Врбас и приближио кућама и дворишним објектима. Код једног дворишног објекта срушен је потпорни зид и обрушио се дио обале.

На подручју мјесних заједница Ада и Сарачица дошло је до појаве клизиште на путу Бањалука-Челинац, али је пут и даље проходан.

Од 12.00 часова Хидроцентрала "Бочац" ради пуним капацитетом, доток воде је 210 метара кубних у секунди, а проток 260 метара кубних у секунди.

Према мјерењу у 15.00 часова, водостај ријеке Врбас у мјесту Делибашино Село износи 361 центиметара.

Републичка управа цивилне заштите саопштила је да ће и даље пратити стање на терену угроженом поплавама, предузимати мјере из своје надлежности и благовремено информисати јавност. Ријека Лишња, која се након обилних падавина данас излила из свог корита, представља потенцијалну опасност за домаћинства у новом насељу у Ратковцу, Омладинском насељу, те улицама Живојина Прерадовића и Бањалучкој, рекао је начелник штаба Цивилне заштите општине Прњавор Миленко Миливојац.

"Ријеке Укрина, Вијака и Илова су се, такође, на појединим мјестима излиле, али за сада није дошло до угрожавања домаћинстава и привредних субјеката. Очекујемо да ће у наредним часовима доћи до смиривања ситуације и смањења нивоа водостаја ових ријека, а већ имамо информацију да се у Кулашима ријека Укрина повлачи у корито", рекао је Миливојац.

Шеф Општинског штаба Цивилне заштите Фоча Чедо Зеловић каже да је повећање водостаја око 25 до 30 одсто у односу на редовну коту и да се, на основу временске прогнозе, наредних неколико дана могу очекивати падавине и даљи раст водостаја.

"Не очекујемо велике поплавне таласе, нити поплаве. Ипак, упозоравамо становништво у приобаљу ријека да прате ситуацију и да буду спремни на евентуалну евакуацију, али се надамо да до тога неће доћи", истакао је Зеловић.

С обзиром на искуство из децембра 2010. године, када су ријеке Дрина и Ћехотина поплавиле готово пола града, изазвавши вишемилионску штету, у Општинском штабу Цивилне заштите појачано прате ситуацију узводно и низводно од Фоче.

У сталном су контакту са надлежнима у хидроелектранама "Вишеград" на ријеци Дрини и "Мратиње" на ријеци Пиви од чијег режима рада у великој мјери зависи водостај Дрине у Фочи.

Ниво Пивског језера јутрос је био 14 метара испод самог врха бране, тако да постоје велике резерве за прихват нових количина воде. У Хидроелектрани Вишеград до врха бране је 96 центиметара, а доток у језеро тренутно је 662 метара кубних воде у секунди.

"Кроз брану, када су у погону све три турбине, пролази 762 метара кубних у секунди, тако да је ситуација под контролом", објашњава Зеловић. Из Цивилне заштите позвали су грађане да се у случају већег раста водостаја јаве на дежурни телефон 123.