latinica  ћирилица
24/04/2014 |  21:50 | Аутор: Агенције

АБА: У полуфиналу Звезда поражена од Цибоне 70:75

Екипа из Загреба била је аутсајдер пред овај меч, али је одиграла сјајан меч против најбоље екипе у сезони и сасвим заслужено је прошла у финале.
АБА Лига: Црвена Звезда - Цибона - Фото: B92
АБА Лига: Црвена Звезда - ЦибонаФото: B92

Од почетка до краја утакмице екипа Славена Римца знала је шта хоће и потпуно је надиграла фаворизованог домаћина који је очигледно пао под великим притиском.

Већ у првој дионици Цибона је дошла до двоцифрене предности, у трећој дионици имала је и +19, али у финишу је ипак било драме. Звезда је у последњих десет минута у неколико наврата правила серије, у самом финишу је имала два пута прилику да стигне до изједначења, али Цибона је остала довољно мирна и прошла је у финале.

Џералд Блесингејм био је играч утакмице са 28 поена и 9 асистенција, а уз њега је најбољи био Дарио Шарић са 21 поеном и 15 скокова. На другој страни, Јака Блажич био је једини расположени играч са 25 поена и 6 скокова, а Џенкинс и Нелсон додали су по 12 поена. Звезда је за три шутирала очајних 2-32, промашила је 11 слободних бацања (26-27) и уз такву статистику није могла да се нада бољем резултату.

Пред почетак утакмице уручене су награде Дарију Шарићу, најбољем играчу сезоне и Дејану Радоњићу, најбољем тренеру сезоне. Признање је добио и Лука Митровић који је највише напредовао ове сезоне.

Дејан Радоњић одлучио се на старту за петорку Нелсон, Лазић, Блажич, Драгићевић, Марјановић.

Звезда у овај дуел ушла као фаворит након што је загребачки тим побиједила оба пута ове сезоне. ’Црвено-бели’ су регуларни дио сезоне завршили као убједљиво најбољи тим, са скором од 22 побједе и четири пораза, па су тако и добили могућност да организују завршни турнир. Цибона је, с друге стране, била четврта са скором 17/9.

Цибона је осим пласмана у финале, обезбиједила и играње у Евролиги наредне сезоне. У другом полуфиналу у петак од 20 часова састају се Партизан и Цедевита.