latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:36 | Аутор: СРНА

Графити "УЧК" на капији Високих Дечана

Непозната лица исписала су на капији манастира Високи Дечани графите са натписима "УЧК" /ослободилачка војска Косова/.
Графити УЧК на капији Високих Дечана - Фото: РТС
Графити УЧК на капији Високих ДечанаФото: РТС

Из Епархије Рашко-призренске саопштено је да су графити осванули јуче, те да је ово још један у низу провокативних аката албанских екстремиста који су претходно поруке мржње исписивали на зиду цркве у Ђаковици, а потом на српским кућама у Ораховцу.

Овог пута екстремисти су то учинили на самој манастирској капији у Високим Дечанима и то свега неколико десетина метара од италијанског пункта КФОР-а, који 24 часа дневно обезбјеђује ову српску светињу.

"Епархија Рашко-призренска овај акт доживљава као отворену претњу манастиру Високи Дечани и његовом братству који су у последњих 15 година такозваног међународног мира на Косову и Метохији четири пута оружано нападани гранатама од албанских екстремиста и којима су више пута упућиване претње", истиче се у саопштењу.

Из Епархије оцјењују да ова провокација и пријетња није ништа друго до посљедица националистичке реторике која се већ годинама шири у локалним медијима на албанском језику против овог манастира у коме су монаси за вријеме рата помагали и албанским избјеглицама.

"И овај најновији инцидент показатељ је да је безбедност српских светиња на Косову и Метохији и даље угрожена, па чак и у случају да ту светињу обезбеђују припадници КФОР-а", додаје се у саопштењу.

Из Епархије траже од безбједносних снага да се починиоци пронађу и спријечи даље ширење мржње.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић упутио је захтјев међународним снагама на Косову да повећају своје присуство у близини манастира, наводе у Секретаријату Епархије Рашко-призренске у Грачаници и додају да је епископ Рашко-призренски Теодосије на службеном путу и да ће његова реакција услиједити.

ЈАХЈАГА ОСУДИЛА ИСПИСИВАЊЕ ГРАФИТА

Косовска предсједница Атифете Јахјага је осудила исписивање графита ОВК на манастиру Високи Дечани, оцијенивши да је сваки такав акт неприхватљив и неуставан, јављају медији у Приштини.
Јахјага снажно осуђује исписивање графита на манастиру Високи Дечани, који је као вјерски споменик симбол културног насљеђа на Косову, према коме грађани и институције Косова указују посебну пажњу, саопштено је из њеног кабинета.
Она је позвала  безбједносне механизме да открију починиоце овог ружног дјела и да их изведу пред лице правде.
"Оштећење вјерских објеката је неприхватљиво и у потпуној супротности са традицијом и грађанским вриједностима Косова, заснованим на толеранцији и пуном поштовању вјерских заједница и њихових споменика, што је обухваћено и Уставом наше земље", наводи се у саопштењу.
Претходно је и амбасадорка САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон изразила  жаљење због графита ОВК који су исцртани на вратима Манастира Високи Дечани и истакла да општина не може да развија туризам ако не побољшава односе са манастиром, објавио је приштински лист "Експрес".