latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:43 | Аутор: РТРС

"Солунци говоре" сутра у Народном позоришту

Послије великог успјеха у Бањалуци , београдска премијера документарне драме "Солунци говоре" биће одржана 26. априла у Народном позоришту.

У години када се обиљежава стота годишњица почетка Првог свјетског рата, девет младих глумаца, студената Академија умјетности из Бањалуке и Београда и редитељка Цисана Мурусидзе у позориште су вратили представу "Солуници говоре" Антонија Ђурића и свједочење о херојима великог рата.

Покровитељи представе су предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Томислав Николић.

Милунку Савић, Будимира Давидовића, Миладина Милетића и још 14 хероја Првог свјетског рата оживјели су млади глумци представом, први пут изведеном прије 30 година.

"Када сам чуо да ћемо радити ово био сам срећан јер је за мене радити о људима који су преживјели такву голготу и стварним херојима наше нације и нашег народа била велика част. Обрадовао сам се. Није ми било битно да ли ћемо радити сваки дан, било ми је само да желим то да урадим, истакао је Данило Керкез, студент Академије умјетности Бањалука.

Лик Будимира Давидовића званог Сумарем тумачи Дарко Ивић, студент Академије умјетости у Београду.

"То је чувени војник који је преживио 70 рана у Првом свјетском рату, који је са 20 и нешто година отишао са њиве и из рата се вратио са највишим војним одликовањима. Познат по првим борбеним редовима.

Одбио је да остави свој живот на ратишту и неко ко је 20 пута сахрањиван. Фасцинантно када посматрамо херојска дјела", додао је Ивић.

Редитељки Цисани Мурусидзе није било тешко да успостави комуникацију са младим глумцима.

"Почела сам најједноставније. Рекла сам да их не третирам као студенте него као младе глумце који немају велико искуство, али третирам их као партнере . Ни у једном тренутку као неко ко треба да учи. С моје стране је понуђено велико искуство, а с друге стрне сам очекивала велику младалачку енергију, разбарушену.

Договор је био да оно што предлажем не треба да ми илуструју по сваку цијену, него да разговором долазимо заједно до резултата", истакла је Мурусидзе.

Министарства просвјете Српске и Србије размишљају да представа послије позоришног постане и дио школског програма да би средњошколци и на овај начин сазнали више о херојима своје историје.