latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:51 | Аутор: РТРС

Приједор: Зоо врт ситних животиња

Власник приватног зоолошког врта Младен Гороњић из Приједора већ 20 година узгаја ситне животиње и псе.

Од дјетињства обожава животиње. Та љубав према љубимцима помаже му да премости период без запослења. Узгаја: украсне коке, фазане, патке, лабудове, патуљасте куниће, америчке стафорде.

"Из дана у дан проширујем, сређујем неке објекте који су већ дотрајали. Надам се да ћу у скорије вријеме замијенити са неким квалитетнијим објектима. Исто тако трудим се да донесем неку нову животињску врсту или расу да мало попуним тај свој парк", рекао је Гороњић.

Купци од Младена све више траже препеличја јаја, јер знају да су изразито љековита. Од прије годину, уз препеличја, посједује црвена и зелена - кокошја јаја.

"Није то нова раса, али на мом имању јесте. Живина Маранс, то је кока која носи црвена јаја, тако да за Васкрс није било потребе фарбати јаја", додао је он.

Гороњић има и узгајивачницу америчких стафорда. Док су неки љубимци уживали у падавинама, паунови и остала живина, чували су перје. Нашу екипу дочекало је и младунче вијетнамских свиња. Младен објашњава да је ријеч о полудивљој врсти, прилично отпорној на климатске промјене.

На изложбама, на које не иде често, његови љубимци, по правилу, добијају највише оцјене.

"Што се тиче физичких активности, углавном сам храним животиње, чистим, одржавам то, мада имам велику помоћ и од породице. У моментима када се гради неки објекат нови, ту отац помаже. Када путујем на изложбе , ту је и супруга. Тако да сви на свој начим помажу и доприносе у изржавању", нагласио је Гороњић.

Свака животиња, у малом зоолошком врту Младена Гороњића, има своје мјесто. Тако ће бити и даље, јер осим љубави према породици, Младеново срце препуно је љубави према овим животињама.