latinica  ћирилица
25/04/2014 |  10:06 | Аутор: РТРС

Херцеговка прославила 105.рођендан

Најстарија Херцеговка, Крстиња Шупљеглав из требињског села Увијећа, прије неколико дана прославила је 105. рођендан.

Рецепт за дуг живот и добро здравље, каже бака Кика, како је њени најмилији зову, не постоји. Живот су јој, додаје, продужила дјеца, љубављу и пажњом, посебно син Саво и невјеста Јованка код којих живи задњих тридесет година.

Бака Кика и њен покојни супруг су оставили бројно потомство. Седморо дјеце, три кћерке и четири сина, од којих данас има 11- оро унучади, 19- оро праунучади и 7-оро чукунунучади. Они су њена снага, и у овим годинама.

До стоте године, бака Кика је чувала козе, шетала и плела без наочара. Преживјела је клиничку смрт и 90 дана живјела само на инфузији.

На изненађење љекара опоравила се, али након тога услиједио је лом кука, због чега су јој ноге отказале . Сахранила је, и двоје дјеце, и зато понекад, каже да је дуговјеки живот више казна него награда.

У овим годинама, кажу њени синови, старица боље памти догађаје из дјетињства и младости него из старости. Сликовито их описује, а стихове старих пјесама, и данас, течно говори .

Покојног супруга, којег је сахранила прије 30 година, бака Кика често помиње. Каже да су лијепо и сложно живјели, иако је живот у кршном херцеговачком селу био тежак , посебно у ратним временима, а преживјела је три рата.