latinica  ћирилица
25/04/2014 |  10:31 | Аутор: РТРС

За шта служе млади у политичким партијама?

Број младих у политичким партијама све је већи. Али њихов број на руководећим позицијама и није на завидном нивоу. Углавном служе за лијепљење плаката или дијељење летака у предизборним кампањама. А главни мотив за чланску картицу им је шанса за посао.

Мало је оних које у партију води жеља за промјенама.

Представници младих у пет највећих парламентарних странака Републике Српске, тврде да су баш они ти. Међутим, мало ко од омладине зна ко их представља у политичким партијама.

И док је армија младих у странкама све већа, њихов број на руководећим позицијама и није на завидном нивоу, сматрају аналитичари. Ипак, много је боље него ранијих година. Додуше, сада је то већ мало старија омладина, јер по Закону у младе спадају они до тридесетдруге године. СНСД има најангажованију омладину на функцијама. И то министарстким , директорским, посланичким. Затим слиједе ДНС, Социјалисти. СДС има најмлађег начелника општине од 29. година. Младих ПДП-оваца на фукцијама готово да и нема.

Проблем ће, кажу аналитичари бити, јер у РС још није стасала ниједна нова политичка генерација. Други разлог због чега млади тешко долазе до изражаја јесте и њихова пасивност. Али и то што у чланској картици већина види шансу за посао. А не идеологију или жељу за промјенама.

Подмладак странака се нада да ће управо они побољшати положај младих у РС. А како је један од горућих проблема незапосленост, мало ко од њих је знао да је чак 61.000 младих до 35 година на бироу.