latinica  ћирилица
25/04/2014 |  11:31 | Аутор: СРНА

Отворена међународна конференција "Балмун"

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија истакао је да је међународна конференција "Балмун", коју је отворио данас у Бањалуци, прилика да се промовише образовни систем Републике Српске.

Према његовим ријечима, конференција на којој средњошколци из земље, региона и Европе симулирају рад УН, показује да Гимназија Бањалука, која је организатор, прати токове у средњем образовању и развија се са осталим успјешним школама у свијету.

"Данас 400.000 ученика широм свијета похађа овакве конференције према моделу УН, а међу њима су и наши гимназијалци. Овдје се његује говорништво, смисао за лијепо изражавање, сарадња, социјализација, прихватање изазова које носи размјена ученика, као образовање по другим моделима", рекао је Мутабџија новинарима.

Он је додао да бањалучки гимназијалци показују завидно знање које могу усавршавати на најпрестижнијим свјетским универзитетима, након чега као врхунски стручњаци могу допринијети развоју Републике Српске.

Директор "Балмуна" Жана Стевић навела је да на конференцији учествује 230 ученика из БиХ, Србије, Италије, Словеније, Хрватске и Црне Горе, који ће на пет комитета расправљати о различитим проблемима са којима се свијет тренутно суочава.

"Акценат је на одрживом развоју, борби против сиромаштва, заштити животне средине, безбједности с посебним освртом на Украјину, као и борбу против трговине људима и органима", истакла је Стевићева.

Она је додала да се конференције, на којима се симулира рад УН, одржавају у осамдесетак градова у свијету, а бањалучка конференција једна је од највећих у региону.

Овогодишњи генерални секретар конференције је Сара Стајчић, ученица бањалучке Гимназије, која је примљена на Харвард, гдје ће наставити школовање.

Конференција у Бањалуци трајаће до недјеље, 27. априла.

"Балмун" је једна од конференција модела УН и представља симулацију рада УН.