latinica  ћирилица
25/04/2014 |  12:05 | Аутор: СРНА

Добровољачка-Испуњени услови за безбједност скупа

Чланови Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја презентовали су данас припадницима МУП-а Кантона Сарајево све услове неопходне за несметано и безбједно обиљежавање страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године, изјавио је предсједник Пододбора Велимир Дуњић.

"Добили смо сагласност од Министарства саобраћаја Кантона Сарајево за тотални прекид саобраћаја 3. маја на релацији кретања колоне од Враца, преко Грбавице и Скендерије, до улице Хамдије Крешевљаковића, бивше Добровољачке улице, као и потребне санитетске и противпожарне сагласности", прецизирао је Дуњић након другог састанка у Сарајеву.

Он је потврдио новинарима да је МУП Кантона Сарајево дао гаранције да ће скуп поводом обиљежавања 22 године од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици бити професионално обезбијеђен.

Према његовим ријечима, МУП Кантона Сарајево нема сазнања о евентуалном организовању било каквог контрамитинга или протеста, што су прошлих година редовно организовали припадници такозваних "Зелених беретки".

"Сви очекујемо да овај догађај прође мирно и достојанствено", поручио је Дуњић.

Он је поновио да се и ове године очекује око 200 учесника, чланова породица страдалих, бивших припандика ЈНА, чланова локалне заједнице и невладиних организација, а очекује се и присуство министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петра Ђокића.

Према програму обиљежавања страдања припадника ЈНА, 3. маја у 9.00 часова биће служен парастос у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима, у 9.30 предвиђен је полазак за Сарајево, а од 10.00 до 11.00 часова биће прислужене свијеће и положене руже на мјесту гдје су страдали припадници ЈНА у Добровољачкој улици.

Прије 22 године у Сарајеву се догодио изрежирани крвави злочин којег су над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА починили припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране БиХ и, посебно, злогласних паравојних муслиманских наоружаних формација којима су командовали освједочени предратни криминалци, силеџије и шљам сарајевског подземља.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се 3. маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност младих војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута оружаним нападом.

Првих дана маја 1992. године мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.