latinica  ћирилица
25/04/2014 |  13:52 | Аутор: СРНА

Стојнев: "Јужни ток" неће бити заустављен

Бугарски министар енергетике Драгомир Стојнев изјавио је да реализација Гасовода "Јужни ток" неће бити заустављена, одбацујући позиве из Европског парламента да пројекат буде замрзнут.

Бугарски министар је рекао новинарима да ће се прва станица "Јужног тока" на копну градити на два километра од обале Црног мора, а не на 20 километара како су опозиционари пренијели сарадницима европског комесара за енергетику Гинтера Етингера, пренио је портал "Еурактив".

Стојнев је, поводом јучерашњих разговора са Етингером о "Јужном току", чији детаљи нису саопштени, објаснио да директиве ЕУ о енергетској либерализацији не могу да се примјењују на "офшор" гасовод, већ само на дијелове на копну.

Он је обећао да ће Софија информисати Европску комисију о амандманима на закон који се тиче "Јужног тока" прије него што оде у парламент на усвајање у другом читању, ако уопште оде.

Бугарски парламент усвојио је 4. априла у првом читању амандмане на Закон о енергетици, према којима ће се "Јужни ток" сматрати интерконектором, а не гасоводом.

Тако би "Гаспромов" пројекат био изузет из Трећег пакета ЕУ о енергетској либерализацији.

Европска комисија је у децембру 2013. године саопштила да се свим билатералним споразумима о изградњи "Јужног тока" потписаним између Русије и Бугарске, Србије, Мађарске, Грчке, Словеније, Хрватске и Аустрије, крше закони ЕУ и да о њима треба поново преговарати.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер до сада је у неколико наврата упозорио да се ти споразуми морају преиспитати.

Ова тема требало је да буде на дневном реду самита ЕУ-Русија у Москви, али су преговори о енергетици тренутно у застоју због украјинске кризе.

Брисел још није одговорио на приједлог руског предсједника Владимира Путина да се преговори о снабдијевању ЕУ руским гасом одрже 27. априла у Москви.

Гасоводом "Јужни ток" руски гас ће испод Црног мора стизати до Бугарске и затим преко Србије, одакле би два крака требало да воде ка БиХ и Мађарској, па до Словеније и Италије.