latinica  ћирилица
25/04/2014 |  14:43 | Аутор: СРНА

НСРС: Размотрен извјештај о раду МУП-а

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о раду Министарства унутрашњих послова за претходну годину, према којем су у наведеном периоду евидентирана 11.252 кривична дјела, што је за 1,3 одсто мање у односу на 2012. годину.

Посланик СДС-а Дарко Бањац рекао је да је на ресорном министру већа одговорност у односу на остале министре, наводећи да МУП има довољно способних људи који могу да обаве свој посао, али да треба да се отргну од политичког утицаја.

Посланик Партије уједињених пензионера Илија Стеванчевић истакао је да треба појачати сарадњу са другим безбједносним структурама у БиХ и региону.

Посланик НДП-а Драган Чавић поставио је питање због чега се не процесуира случај Фабрике глинице "Бирач" и указао на потребу да се, како је рекао, истражи срце цијеле афере у Балкан инвестмент банци.

Он је поставио питање због чега се толико чекало са подношењем извјештаја надлежном тужилаштву због бившег директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Тихомира Глигорића.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је да се у овом тренутку у МУП-у налази око 500 предмета који се односе на привредни криминалитет, те да се води осам међународних и 12 регионалних истрага за организовани криминал, те 14 финансијских истрага.

Он је додао да је полиција Републике Српске најслабије плаћена у региону и да се налази на дну љествице финансијских улагања по једном припаднику.

Према његовим ријечима, извјештај је рађен по стандардима Евростата, а евалуацију су вршили стручњаци из више земаља.

Коментаришући токове истрага, Јовичић је рекао да нико од инспектора није повучен са предмета "Бирач" , док је у предмету "Жељезнице Републике Српске", који се ради од 2006. године до сада поднесено 16 извјештаја Окружном тужилаштву у Добоју.

"МУП је поднио извјештај и за случај земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци,а када је ријеч о случају `Ђуровић` Врховни суд донио је пресуду, због чега МУП не може више ништа да уради ", рекао је Јовичић.

Говорећи о истрази о убиству Милана Вукелића, Јовичић је рекао да је срамота за МУП Српске да она није ријешена, поручивши да ће на томе радити и да неће стати.

Предсједник Народне скупштине Игор Радојичић дао је петнаестоминутну паузу, након које ће се гласати о апсолвираним тачкама дневног реда.