latinica  ћирилица
25/04/2014 |  15:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Томпсонов концерт у Берлину дефинитивно отказан

Концерт хрватског певача Марка Перковића Томпсона, који је требало да буде одржан сутра у берлинском "Колумбијахолу" , дефинитивно је отказан, упркос настојањима организатора, а о томе је одлучивао и берлински суд, потврдио је менаџер Здравко Баришић.

Хрватски пјевач, како каже његов менаџер, тужан је због ових догађаја посебно због тога јер иницијатива да се концерт у Берлину забрани није покренута у Њемачкој, него је кренула из Хрватске.

 Иначе, током каријере Перковић је често оптуживан за фашизам и усташтво. Један је од разлога тај што неки његови обожаватељи носе усташка обиљежја на концертима, што Томпсон сматра пропустом полиције, а не организатора. Пјевач је осудио усташке симболе, а од фашизма се у неколико наврата јавно оградио, пише загребачки "Вечерњи лист".

Његови концерти, осим у Њемачкој, били су забрањивани и у Аустрији, Швајцарској и Холандији.

 Баришић је рекао да је управа дворане, како се концерт ближио, била изложена силним притисцима позива, писмима, смс-овима, разних, како тврди, противника Хрвата и хрватства.

 Предводници су, тврди, југокомунисти од којих су се истицали Јерко Бакотин, Илија Грашић (наводно Хрвати) те Сеад Хусић, пренио је загребачки "Вечерњи лист".

"Згрожени смо и зачуђујуће изненађени лажима и мржњом којом су кроз своја писма износили наведени. Нажалост, управа дворане попустила је пред бјесомучним нападима и пријетњама југокомуниста те се понијела крајње непословно и непрофесионално отказавши дворану свега седам дана прије концерта", рекао је Баришић.

Он је негирао да је, како су пренијели неки хрватски медији, концерт Томпсона у Берлину забрањен и напоменуо да су покушали да промијене мјесто одржавања концерта, али да у томе нису успјели.

 "Концерт није забрањен него је отказан, а берлинске и њемачке власти ни једним чином ни гестом нису показивале ништа против наступа Марка Перковића Томпсона у Берлину", написао је Баришић у саопштењу медијима.

Одлуци управе дворане, у којој је Томпсон већ два пута наступио, придонијели су притисци с различитих интернетских форума, с којих су најављивани протести против хрватског пјевача који, како истичу, "слави хрватски фашизам" те су га прогласили "пјевачем мрзитељем".