latinica  ћирилица
25/04/2014 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Воз Романтика поново иде до Сремских Карловаца

Музејски воз Романтика од данас, након три године паузе, поново саобраћа до Сремских Карловаца.

Сезона Романтике је отворена промотивном вожњом на релацији Београд-Сремски Карловци, а током путовања генерални директор Железница Србије, Драгољуб Симоновић,  најавио је да ће Романтика прву редовну вожњу на тој релацији имати 31. маја.
 Симоновић је рекао да ће Романтика бити у обједињеној музејско-туристичкој понуди српских железница, у којој је и Плави воз и Носталгија на Шарганској осмици.
 Жељезнице Србије ће у наредних мјесец дана разговарати са представницима туристичких мјеста широм земље, како би се утврдио програм вожњи за ову годину и оживјели туристички потенцијали жељезнице, рекао је Симоновић. 
 Како је додао, српске жељезнице желе да оживе старе возове не само због љубави према њима, већ и зато што за њих постоји интересовање у земљи и иностранству и могу да донесу добру зараду.
 Према његовим ријечима, музејски воз Роматика је до прије само неколико дана био напуштен, на споредном колосјеку Жељезничке станице у Београду.
 Вагони су сада сређени и данас је обављена промотивна вожња на релацији Београд- Сремски Карловци, којој су присуствовали и представници Руских џавних жељезница, кинеских инвеститора и других партнера жељезнице, као и представници Владе Србије и појединих амбасада у Београду.
 Они су се, уз музику, са жељезничарима подсјетили како је некада изгледало путовање возом.
 Вагони Романтике су стари више од 50 година, али су уређени онако како су изгледали 30-их година 19. вијека.
 Путници се највише интересују управо за вожњу од Београда до Сремских Карловаца, због чега жељезнице тај воз и уводе у редован саобраћај.
 Романтика је у 2011. години имала свега шест редовних вожњи, а у 2012. пет вожњи.
  Током путовања представници Железница Србије представили су пројекат модернизације пруге Стара Пазова-Нови Сад, који ће се финансирати из руског кредита, као и планове за развој жељезничке инфраструктуре од Новог Сада ка Суботици.
  Симоновић и предсједник општине Сремски Карловци Миленко Филиповић су потписали 15. априла у Београду протокол о сарадњи на модернизацији пруге Стара Пазова - Нови Сад, који дефинише нови концепт изградње двоколосјечне пруге кроз Сремске Карловце.