latinica  ћирилица
25/04/2014 |  17:17 | Аутор: РТРС

Нормализација стања у поплављеним подручјима Српске

Већина ријека, које су се протеклих дана излиле, повукле су се у своја корита, тако да се стање у поплављеним подручјима Републике Српске постепено нормализује, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

У ванредном извјештају о поплавама  наводи се да су се све ријеке на подручју општине Градишка повукле у корита. Куће су и даље заплављене, а стање на терену је повољније у односу на претходни извјештај.

У општини Србац заплављено је 15 домаћинстава, док је прилаз заплављеним кућама у општини Лакташи нормализован, јер су се ријеке Маховљанска, Црквена и Буковица повукле у корито.

На појединим мјестима још су поплављене поједине пољопривредне површине. Насип у Косијерову је стабилан.

Водостај ријеке Уне у општини Нови Град у 15.00 часова износио је 406 центиметара, што је за шест центиметара више него данас у 12.00 часова. Тиме је кота ванредне одбране од поплава премашена за шест центиметара.

Ријека Уна у општини Костајница  излила се у селу Петриња у дужини од око 1,5 километар и око 800 метара у ширини и поплавила дио пољопривредних површина. За сада нема угрожених објеката ни саобраћајница.

Водостај ријеке Сане у Приједору у 15.00 часова износио је 455 центиметара, што је у односу на мјерење од  12.00 часова више за пет центиметара, са тенденцијом даљњег раста.

Саниран је насип у насељу Тукови у дужини од 400 метара, чиме је заштићено око 700 кућа. У насељу Рашковац грађевинским машинама подигнут је градски насип ради спречавања изливања воде преко путне комуникације.

У насељу Гомјеница  прокопан је  насип како би се плавна вода вратила у корито ријеке Гомјенице.

У граду Добој водостај ријеке Босне је у опадању и у 15.00 часова износио је 285 центиметара, што је за 25 центиметара нижи водостај у односу на мјерење у 12.00 часова.

У Модричи је ниво ријеке Босне у порасту и тренутно износи 270 центиметара. На снази је редовна одбрана од поплава. Тренутно се ријека Босна излила из корита у мјесној заједници Копривна и поплавила већу површину земљишта.

У општини Брод на снази је редовна одбрана од поплава на сектору "три" /подручје Ивањско поље/ због пораста нивоа ријеке Укрине и опасности од неконтролисаног дотока воде из те ријеке у ободни канал Сава-Укрина-Сава.

Због изливања ријеке Укрине, дошло је до затварања саобраћаја испод Новог моста у Дервенти. У мјесној заједници Јесенице ријека Укрина излила се и под водом се налази око 100 хектара ораница које су засијане зимским и прољетним културама.

У општини Петрово ријека Спреча излила се из корита и поплавила оранице у мјесним заједницама Петрово, Сочковац и Какмуж. У мјесним заједницама Карановац, Мотике, Мишин Хан и Драгочај у Бањалуци стање се нормализује, бујичне воде су се повукле у канале, а мање ријеке у своја корита.

Хидроцентрала "Бочац" ради пуним капацитетом, доток воде је 220 метара кубних у секунди, а проток воде је 281 метар кубни у секунди.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Весељко Елез, са сарадницима данас је обишао мјесну заједницу Карановац у Бањалуци, те подручја угрожена поплавама у општинама Србац и Лакташи, док су припадници Подручног одјељења Републичке управе Цивилне заштите обишли Градишку.

Елез је потврдио Срни да ће обићи и угрожена подручја у Приједору, у којем има доста заплављених кућа, а водостај ријеке Врбас је у порасту.