latinica  ћирилица
25/04/2014 |  17:40 | Аутор: СРНА

НСРС усвојила више закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о адвокатури, којим се омогућава организовање адвокатских друштава као друштава са ограниченом одговорношћу и ортачких друштава.

Министар правде Републике Српске Горана Златковић истакла је да се адвокатска друштва уписују у именик адвоката, а региструју се код надлежног суда, према правилима регистрације привредних друштава.

Скупштина је наведени нацрт упутила у стручну расправу, коју ће проводити Одбор за политички систем, правосуђе и управу.

Скупштина је усвојила и Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о фонду и финансирању заштите животне средине Републике Српске, којим се прецизније дефинишу подаци на основу којих се врши обрачунавање накнаде коју плаћају загађивачи животне средине.

Законским рјешењима се прецизније дефинишу и накнаде за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом.

Усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Породичног закона Републике Српске, којим се уређују односи сродника у брачној, ванбрачној или усвојеничкој породици, те поступци надлежних органа у вези са породичним односима и старатељством.

Предложене измјене и допуне Закона произлазе из обавезе усаглашавања важећег Закона са Конвенцијом о правима ђетета коју је усвојила Скупштина УН.

Посланици су изгласали и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Српској, којим се уводе дефиниције "распродаје", "снижења" и "акцијске понуде", те поједине одредбе важећег закона јасније дефинишу.

Скупштина је усвојила и Нацрт стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске за период од 2014. до 2019. године, чији је циљ досљедна примјена Закона о заштити од насиља у породици.

Данас је усвојен и Извјештај о раду МУП-а за претходну годину, према којем је у наведеном периоду евидентирано 11.252 кривична ђела, што је за 1,3 одсто мање у односу на 2012. годину.

Предсједник Народне скупштине Игор Радојичић заказао је наставак сједнице за уторак, 29. април, у 10.00 часова.