latinica  ћирилица
25/04/2014 |  19:15 | Аутор: РТС

Напредњаци предложили министре

Влада Србије на чијем челу ће бити Александар Вучић имаће 16 министарстава и два министра без портфеља, саопштено је након седнице Главног одбора Странке.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Напредњаци ће имати седам министара, укључујући и премијера али не рачунајући нестраначке личности које предлажу.

Остале одлуке о рјешењима за министре донијеће коалициони партнери напредњака а сутра ће бити познат комплетан састав владе, рекао је потпредсједник СНС-а Небојша Стефановић након сједнице Главног одбора странке.
Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић у одлазећој влади је од септембра 2013. био на функцији првог потпредсједника Владе Србије, задуженог за одбрану, безбједност и борбу против корупције и криминала. У истом периоду је обављао и дужност генералног секретара Националног савјета за безбједност.

Претходно је, од јула 2012. до реконструкције владе, био министар одбране и потпредсједник Владе за одбрану, безбједност и борбу против корупције и криминала.

Вучић је рођен у Београду 5. марта 1970. године. Током студија био је стипендиста Фондације за развој научног подмлатка, а извесно вријеме у младости, живео је у Великој Британији. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду.

Зорана Михајловић водиће Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Потпредсједница је СНС-а, а у претходном мандату је водила ресор енергетике. Докторирала је на Економском факултету Универзитета у Београду на тему енергетике.

Министарство унутрашњих послова водиће Небојша Стефановић, који је предсједавао Народном скупштином од 2012. Докторирао је на Мегатренд универзитету у области економије.

На челу Министарства одбране биће Братислав Гашић. Био је посланик до августа 2012, када се опредијелио за функцију градоначелника Крушевца. Потпредсједник је СНС-а. Дипломирао је на Економском факултету у Нишу.

Из Ургентног центра Златибор Лоначар премјестиће се на позицију министра здравља. Лончар је начелник Интезивне његе на одељењу Хирургије и тренутно завршава докторску дисертацију.

На челу Министарства финансија остаће Лазар Крстић. Био је министар финансија у влади Ивице Дачића као нестраначка личност. Дипломирао је на Јејлу и радио у консултантској фирми "Мекинси".

Експерт из Свјетске банке Душан Вујовић постаће први човек српске привреде - осим што има искуства у реформама у централној и источној Европи, Вујовић је и професор Факултета за економију, финансије и администрацију, а ангажован је и на Харварду.

Министарство правде повјерено је Николи Селаковићу који је потпредсједник СНС-а, а и у претходном саставу владе водио је Министарство правде. Завршио је основне и магистарске студије на Правном факултету у Београду, а потом уписао и докторске.

Први пут у улози министарке за државну управу и локалну самоуправу видећемо Кори Удовички, некада савјетницу у Министарству финансија, министарку рударства и енергетике и гувернерку Народне банке. Удовички је радила и у ММФ-у и Уједињеним нацијама.

Јадранка Јоксимовић, која је предложена за министра без портфеља задуженог за евроинтеграције, је члан Предсједништва СНС-а. Дипломирала је међународне односе на Факултету политичких наука.

Како је рекао Стефановић, Александар Вулин и Расим Љајић ће такође бити у влади, а сутра ће коначно бити саопштен комплетан састав владе.

Истакао је да је договорено и да кандидат за министра енергетике буде из СПС-а, али није могао да прецизира када ће бити потписани коалициони споразуми са социјалистима и Савезом војвођанских Мађара.

Навео је да постоје још једна или двије дилеме које имају везе са неким персоналним решењима о којима ће сутра бити завршене консултације, а у вези су са министарствима која нису наведена.

Потпредседник СНС-а је поручио да ће сви министри бити стално на провјери, да неће бити незамјењивих, и да је Главни одбор подржао Вучића у намери да спроведе одлучне реформе да би грађани живјели боље.

То ће уједно бити и основни циљеви владе, закључио је Стефановић.