latinica  ћирилица
25/04/2014 |  20:46 | Аутор: СРНА

"Медачки џеп"- Мршић признао убиство Српкиње

На реконструкцији ратног злочина у Медачком џепу, бивши припадник Хрватске војске Јосип Мршић признао је да је у септембру 1993. године убио старију жену српске националности, јављају хрватски медији.

То убиство, због којег се пред Жупанијским судом у Загребу суди његовом саборцу Велибору Шолаји, Мршић је признао на мјесту злочина пред загребачким судијом и тужиоцем.

Шолајин адвокат Ненад Шкаре изјавио је да очекује да ће тужилаштво због тога обуставити поступак против његовог брањеника, јер је Мршић остао при свом признању и након што је упозорен да тиме подлијеже кривичној одговорности.

Мршић је признао да је у вријеме злочина у Читлук дошао у борбеном возилу те "застао испред куће из које се димило". Унутра је, како је навео, затекао старицу, извукао је испред куће и убио.

Када је у октобру прошле године о истом догађају свједочио на суђењу Шолаји, Мршић је испричао да је као командант транспортера 9. гардијске бригаде кроз Читлук прошао у оквиру операције "Џеп 93", али да се у том мјесту није задржавао, нити видио убијене цивиле.

Посвједочио је да је Шолају запазио тек успут, те да код њега није видио пиштољ којим је, према тврдњама тужилаштва, убијена старица.

Мршић би пред загребачким судом поновно требало да буде испитан 6. маја, а уколико понови своје ријечи с мјеста злочина на "потезу" је државно тужилаштво, наводе медији.

Шојала је заједно са ратним командантом извиђачког одреда 9. гардијске бригаде "Вукови" Јосипом Крмпотићем, чији је поступак у међувремену раздвојен, ухапшен и притворен у марту 2012. године.

Због убистава српских цивила, те паљења њихових кућа и имовине у Медачком џепу, у првом поступку који је хрватском правосуђу препустио Хашки трибунал, осуђен је у мају 2008. године ратни командант 9. гардијске бригаде Мирко Норац на јединствену казну затвора од седам година, а у истом случају ослобођен је генерал Рахим Адеми.

У агресији хрватске војске, према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у селима у области Медачки џеп страдало је 88 Срба - 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих је 26 било старије од 60 година.

У априлу 1991. године у Дивоселу је живјело 344, у Почитељу 307, а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности. У септембру 2013. у Читлуку су живјела четири, а у Почитељу три становника, док је Дивосело пусто.