latinica  ћирилица
25/04/2014 |  20:52 | Аутор: СРНА

Шамац - одржана међународна ревија фолклора

Међународна ревија фолклора "Шамачко прољеће 2014" одржана је вечерас под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, општине Шамац, а у организацији Културно-умјетничког друштва "Шамац".
Међународна ревија фолклора "Шамачко прољеће 2014" - Фото: СРНА
Међународна ревија фолклора "Шамачко прољеће 2014"Фото: СРНА

На манифестацији одржаној у шамачкој кино сали учествовало је седам културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Турске.

Предсједник КУД "Шамац" Младен Радовић рекао је да се у програму представило више од 300 учесника из седам културно-умјетничких друштава. "Славимо 11 година међународне ревије фолклора и ово је најбољи начин да својој општини честитамо рођендан", рекао је Радовић.

Он је подсјетио да КУД "Шамац" постоји 12 година. "Имали смо више од 700 наступа широм бивше Југославије и Европе, на којима смо се представили са 200 различитих игара", рекао је Радовић.

Он истиче да је Ревија фоклора постала значајна манифестација у Републици Српској и БиХ. "Наша жеља је да за двије-три године организујемо фестивал који ће бити у свјетском календару фестивала. Жеља нам је да промовишемо Посавину, општину, Републику Српску и БиХ", каже Радовић.

Он је додао да се у протеклих 10 година на овој манифестацији представило више од 70 културно-умјетничких друштава.

Начелник општине Шамац Саво Минић отворио је Ревију фолклора, истакавши значај оваквих манифестација.

"Не постоји љепша промоција општине, него кроз игру, пјесму и младост", поручио је Минић.

На манифестацији су, између осталих, учествовали ГКУД "Зеленгора" Гацко, РКУД "Електропорцелан" Аранђеловац (Србија), Ансамбл "Гебзе" Турска, КУД "Младост" Разбој, УКУД "Тарас Шевченко" и КУД "Шамац".