latinica  ћирилица
28/04/2014 |  22:11 | Аутор: РТРС

Додик: Одлука о пребивалишту ће се примјењивати

Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је гостујући у нашој емисији "Индиректно" да ће на наредним изборима бити кандидат за предсједника Републике Срспке.
Индиректно: гости Милорад Додик и Младен Босић - Фото: РТРС
Индиректно: гости Милорад Додик и Младен БосићФото: РТРС

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да ће тек у сриједу бити потписан Коалициони договор опозиционих странака, тзв. Савеза за промјене након чега би се требало знати ко ће бити њихов кандидат за функцију предсједника Српске и члана Предсједништва Босне и Херцеговине.

Додик и Босић размијенили су мишљења о актуелном питању пребивалишта и боравишта и другим питањима. 

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је питање пребивалишта политичко питање од велике важности у Босни и Херцеговини. Изјавио је да ће се одлука Владе о провјери тачности података приликом пријаве пребивалишта у пракси примјењивати, док се не донесе Закон на нивоу Босне и Херцеговине. Подсјетио је да је 2002. године на инсистирање Међународне заједнице та надлежност пренесена на ниво БиХ, а да је до тада примјењиван закон РС који је важио у Републици Српској. 

За предсједника СДС-а Младена Босића то питање је једноставно. Каже да је власт дужна да штити интересе оних које представља, као и то да спријечи манипулације и намјеру да се инжињерингом повећа број Бошњака за гласање у Републици Српској.

Додик је напоменуо да су бошњачке партије у Сребреници са коалицијом 1. март потписале заједничку платформу, а да је Босић седам дана касније потписао декларацију са тим истим партијама у Сарајеву. 

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да његова странка подржава одлуку Владе Републике Српске о пребивалишту и да би исто тако подржали закон када би се нашао у Народној скупштини Републике Српске.

Говорећи о спровођењу одлуке Сејдић-Финци предсједник СНСД-а и Републике Српске рекао је да је његов став да Република Српска не би требало да мијења већ раније заузети став, а то је да ће то питање бити ријешено тек када се договоре странке у Федерацији. 

Емисију "Индиректно" можете погледати у цјелости у нашој ВИДЕО секцији.