latinica  ћирилица
29/04/2014 |  16:22 | Аутор: РТРС

Захтјев Влади да повуче одлуку о постојању Института

Предсједништво Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила упутиће захтјев Влади Републике Српске да повуче одлуку којом је законом предвиђено постојање Института за тражење несталих лица БиХ, јер до сада, кажу, није испунио разлог свог постојања.

Српска мора добро да размисли да ли Институт, овакав какав јесте, треба да постоји, истакли су чланови републичке организације породица заробљених и погинулих бораца. Упућене су критике на рад српских представника у Институту

"Не спроводи се закон о несталим, одредба да нема дискриманације,а она је изразито доказана и статистика то показује. Нема плаћања из базе из средстава буџета институција ентитета”, рекао је Недељко Митровић,  предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила

А на сједници ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске закључено је да у наредном периоду, треба завршити програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, наставити усаглашавање за одређивање основице инвалиднине са трошковима живота, као и помоћи ратним војним инвалидима у остваривању здравствене заштите.

“У цјелини гледамо, сматрамо да је проблематика рјешавана у складу са могућностима и рационалним приступом, а сам Одбор имао је запажену активност у смислу очувања јединства унутар Борачке организације Републике Српске", истакао је Пантелија Ћургуз, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Одбор сматра да су мјере које је предузела Влада Републике Српске знатно побољшале положај ове категорије, али да ће коначно бити задољовни тек по завршетку започетих програма и пројеката.