latinica  ћирилица
15/05/2014 |  08:48 | Аутор: РТРС

Поплаве: Ванредно у више општина, евакуација угрожених

Због обилних падавина, ванредно стање проглашено је у Бијељини, Добоју, Братунцу, Зворнику, Пелагићеву и Шековићима, а у Брчком, стање елементарне непогоде.

Општину Шамац око 16.00 часова очекује велики водени талас ријеке Босне из правца Добоја и проводе се све мјере да се заштите људски животи и материјална добра, изјавио је начелник Саво Минић. Навео је да су уз магистрални пут на располагање стављени чамци, а биће обезбијеђено и гориво за пенте. На располагању су и трактори са корпама за евентуалну евакуацију стоке на другу страну пута."Босна има највећи водостај до сада, у Добоју је 660 цм. Већ је спремно 800 врећа са пијеском за затварање насипа на ријеци Сави", рекао је Минић. Упозорио је грађане да не паниче већ да буду спремни, истичући да ће ако буде потребно, бити обезбијеђена вода за пиће. Ватрогасна јединица има више од 5.000 литара воде за пиће. Истакао је да су обезијеђени мобилни тимови љекара који ће пружати неопходну медицинску помоћ и објаснио да је Дом здравља у непрекидном контакту са болницама у Добоју и Брчком, али нема ниједног пута којим хитни пацијенти могу бити доведени до тих болница. Уколико се укаже потреба за хитан превоз пацијената, Минић је истакао да ће се радити на томе да се пронађе altернативни правац за превоз према Броду и даље према Бањалуци.

Водени талас ријеке Босне поплавио је градско језгро Добоја. Између осталих, поплављене су зграда градске управе, Дом здравља, сједиште Територијалне ватрогасне јединице и Народне библиотеке. Вода стално надолази, а проблем представљају и запушени одводи. Кроз центар Добоја багером се евакуишу људи из приземља зграда и кућа. Сви путни правци, магистрални и регионални, који воде у овај град и из њега су у прекиду, тако да је Добој у тоталној блокади. Вода је дошла до потеза католичка црква - џамија у Старом граду. Сирена константно упозорава грађане на опасност и појачану будност.

Центар Добоја поплављен

Од јутрос у 9.30 часова ова општина Пелагићево је без електричне енергије. Екипе које раде на отклањању кварова су на терену. У ОШ "Васо Пелагић" обустављен је рад до даљег. Обилне падавине изазвале су поплаве у свих 10 мјесних заједница Пелагићева, а најкритичније је у Центру, Кладуши и Ћендићима.

Министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић је у обиласку угрожених подручја у Добоју. По његовој наредби ангажовани су и припадници Специјалне јединице МУП-а РС, који чамцима помажу евакуацију становништва.

Рониоци Ронилачког клуба "Бук" из Бањалуке су се упутили према Шамцу како би помогли угроженим становницима. ш

Предсједништво БиХ јутрос је на хитној сједницидонијело одлуку да се сви расположиви људски ресурси и материјално-техничка средства ОС БиХ ангажују на пружању помоћи цивилним органима и грађанима због поплава.У избјегличком насељу Модрича четири евакуисано је 120 домаћинстава са 500 становника, за које је смјештај обезбијеђен у Светосавском дому и школским спортским халама.

На подручју општине Котор-Варош проглашено је стање елементарне непогоде, а, због поплава, двадесетак домаћинстава је угрожено и врши се евакуација са критичних подручја. Више села и заселака одсјечено је од центар општине. Ријека Врбања излила се из корита и поплавила више десетина стамбених, пословних и помоћних објеката на подручју Грабовице, Ободника, Врбањаца и Забрђа, а у Шипрагама су притоке Врбање однијеле неколико мањих мостова.

Према плану заштите и спашавања града Бијељине, све расположиве снаге за заштиту и спашавање су у функцији. Дрина је поплавила насеља Јања, Амајлије и Попови, а излиле су се и ријеке Лукавац и Јања. На подручју дистиркта Брчко, због излијевања ријака Брке и Тиње затворени су скоро сви путни правци . Проглашено је стање елементарне непогоде, а у свим школама је обуставиљена настава. Тимови цивилне заштите и црвеног крста непрекидно су на терену, како би помогли угроженом становништву. Магистрални пут Орашје - Брчко пресјечен је у мјесту Дубраве, док је путна комуникација према Бијељени пресјечена селу Вршани.

Дрина се излила и на подручју општине Зворник, у насељу Каракај, гдје је угрожено око 200 кућа у избјегличком насељу. На подручју Зворника излила се и ријека Сапна и угрозила више стотина кућа у насељима Економија, Челопек, Цер, Грбавци и Козлук. Планирана је евакуација 23 куће у зворничком насељу Економија. Осим путне комуникације ка Бијељини, у прекиду је и путна комуникација Зворник - Сапна.

У Братунцу су се излиле ријеке Крижевица, Јадар, Кравичка ријека и Глоговска ријека које угрожавају око 1.000 домаћинстава. У Михаљевицу код Братунца, клизиште је уништило једну викенд кућу, а због клизишта прекинута је путна комуникација Братунац- Скелани. Јаков Косанић, пензионер из братуначког приградског насеља Побрђе, преминуо је од срчаног удара и постао прва људска жртва поплава у општини Братунац. У Дому здравља је потврђено да је Косанић довезен мртав у ову установу и да није успјела реанимација. Упркос увођењу ванредног стања, ангажовању свих расположивих људских ресурса и механизације, нема могућности да се одбранимо од поплава, јер су огромне падавине изазвале неукротиве бујице чији водостају још расту и носе све пред собом, наводе надлежни. Угрожено је скоро цијело подручје ове општине, а најкритичније је у насељу Подградац.

На подручју Лопара из корита се излила Тобутска ријека која је заплавила пољопривредно земљиште, а у прекиду су и неки локални саобраћајни правци. Пут Прибој-Тузла непроходан је због одрона, као и пут Лопаре-Челић-Брчко.

У општини Петрово је ноћас почела евакуација фарми кока носиља капацитете око 60.000, а у Какмужу су прокопани канали за одвод.

На подручју Теслића ноћас су ојачани насипи на ријеци Усори са око 1.000 врећа пијеска. За сада на овом подручју нема угроженог становништва и материјалних добара.

Водостаји ријека на подручју Милића су у благом паду.

На подручју Сребренице је након јутрошњег сагледавања стања, ОШ Цивилне заштите прогласио ванредно стање на подручју ове општине. Ангажована је сва расположива механизација овдашњих предузећа за одбрану од поплава, заштиту насипа, спречавање ширења клизишта, чишћење одводних канала, зачепљених пропуста и запушених мостова. Школе на подручју општине не раде.

На ХЕ "Зворник" јутрос у 7.00 часова проток воде износио је 2.600 кубних метара у секунди, на ХЕ "Бајина Башта" 1.393 кубна метра у секунди, на ХЕ "Вишеград" 1.183 кубна метра у секунди. Олујни вјетар, који је ноћас дувао на подручју Бањалуке, срушио је седам стабала, али без већих посљедица. Јак вјетар био је узрок нестанка струје и квара на далеководу у дијелу насеља Мишин хан.

Хидроелектрана Зворник

ФБИХ: ПОПЛАВЕ УГРОЗИЛЕ САРАЈЕВСКИ ТУЗЛАНСКИ И ЗЕНИЧКИ КАНТОН

Поплаве узроковане јаком кишом изазвале су велике проблеме у већини градова ФБиХ, док је алармантна ситуација у Кантону Сарајеву. Најкритичније је у сарајевским насељима Влаково и Гладно Поље, Осјек и Пазарић.
У насељу Осјек излила се ријека Зујевина, док је у Пазарићу угрожено 20 кућа и поплављено земљиште. Становници обилазе куће, које се налазе под водом. Водостај ријеке Миљацке највећи је у посљедњих десет година - 244 цм. Стање у Тузли је све критичније. Ријека Јала је у сталном порасту, а саобраћај је због падавина прекинут на путу Тузла - Лукавац. Стамбени објекти су угрожени у насељу Симин Хан.

Без електричне енергије насеља у Сарајевском, Тузланском и Зеничко-добојском кантону

На подручју Сарајевског кантона, у Општини Нови Град, због плављења електроенергетских објеката без струје је око 2.500 потрошача. На подручју Илиџе без струје је око 1.000 потрошача. У Вогошћи струје нема у индустријској зони Претиса, као и у више насеља.

На подручју Тузланског кантона без електричне енергије су насеља на подручју општина Кладањ и Бановићи. Због продирања воде у трафо станицу, искључен је далековод ''Седам врела'' те су без напајања електричном енергијом насеља Тарево, Читлук, Ново насеље, Цријевчићи и извориште питке воде. У Бановићима клизиште је однијело стуб далековода "Бановићи Град - Туловићи" тако да струје немају три насеља. На подручју Олова због поплава је искључен дио далековода због чега су без напајања 453 потрошача.

Све расположиве електромонтерске екипе су на терену, али се ситуација стално мијења. Кварови се отклањају, али се и евидентирају нови. На подручју Унско-санског и Херцеговачко-неретванског кантона снабдијевање струјом је стабилно.

Алармантно и у Тузланском кантону, очекује се прелијевање бране језера Модрац

Стање у Тузли је све критичније. Ријека Јала је у сталном порасту, а саобраћај је прекинут на путу Тузла - Лукавац. Стамбени објекти већ су угрожени у насељу Симин Хан. Очекује се и велики број клизишта. Ситуација је алармантна. Дио Шићке петље је блокиран, а у Ђурђевику је блокиран пут Тузла -Сарајево, гдје је поплављено десетак кућа. Тешка је ситуација и у Ступарима код Кладња гдје је поплављено тридесет кућа. У Сребренику је најкритичније у Шпионици и насељу Баре, гдје поплављено двадесетак објеката, а појавила су се и бројна клизишта.

У лукавачким мјестима Турија, Бабице и Ораховица поплављено је стотињак стамбених објеката, а блокиран је и пут Лукавац - Бановићи. Због алармантне ситуације сутра ће од кантоналне владе бити затражено да се прогласи стање природне несреће. Очекује се излијевање воде на брани језера Модрац око поноћи, због чега ће се морати испуштати знатно веће количине воде, што би могло угрозити подручја у долини ријеке Спрече. У општини Градачац се у поподневним часовима очекује проглашење стања природне непогоде, јер су у прекиду бројне локалне саобраћајнице, а више стотина хектара пољопривредног земљишта је под водом.

Критично стање у ЗДК-у, у прекиду саобраћај код Маглаја

Хеликоптер Оружаних снага БиХ полетио је за Маглај да би евакуисао становнике из најугроженијих подручја. Хеликоптер је полетио у 11.30 часова ка Маглају, а у центру овог насеља на кући у близини Дома здравља, налази се мајка са малим дјететом. Они беспомоћно чекају помоћ, а на кров су поставили чаршаф на којем је исписан знак позива у помоћ, преносе федерални медији. Ситуација у Маглају сваког момента све је критичнија. Вода улази у домове мјештана који су беспомоћни и очекују помоћ, односно хеликоптере Оружаних снага БиХ који би их извукли из поплављених подручја. Мјештани Осјека и Доглода у Сарајеву већ више од 24 часа боре се са природном непогодом. Поплава уништава њихове домове и усјеве, а многи су били приморани да изађу из кућа.

На локалитету код предузећа ЖГП, дошло је до излијевања ријеке Бабина, као и код подвожњака за насеље Блатуша, за улазак у град из правца Добоја и у насељу Немила - правац Ораховица. У насеље Мокушнице излила се Бабина ријека. У насеља Зивковићи, Скутово су бујичне воде, а у насељима Љубетово и Долипоље пријети поплава објеката. У насељу Црквице клизиште угрожава стамбене објекте.

 

Фоча: Набујала ријека Ћехотина, али је и даље у свом кориту...
Фото: СРНА

Фоча: Набујала ријека Ћехотина, али је и даље у свом кориту...
Фото: СРНА

Бијељина: Канал Дашница који пролази кроз град пријети изливањем...
Фото: СРНА

Улица Светозара Ћоровића на прилазу зграде ЦЈБ у Бијељини под водом...
Фото: СРНА

Улица Светозара Ћоровића на прилазу зграде ЦЈБ у Бијељини под водом...
Фото: СРНА

Милићи: Тренутна ситуација у општини узрокована поплавама веома је тешка и скоро хаотична...
Фото: СРНА

Милићи: Тренутна ситуација у општини узрокована поплавама веома је тешка и скоро хаотична...
Фото: СРНА

Сребреница: Због поплава и оштећења на путевима које су изазвале снажне бујице школе у Сребреници не раде...
Фото: СРНА

Сребреница: Вода ушла и у стамбене објекте и помоћне објекте...
Фото: СРНА

Вишеград: Зона акумулације Хидроелектране "Вишеград" није угрожена од поплава нити има опасности у приобаљу низводно од Вишеграда...
Фото: СРНА

Братунац: Рјечица Крижевица се излила на више мјеста и угрожава велики број кућа и других објеката...
Фото: СРНА

Поплављена Дринска улица у Братунцу (фото: Мирослав Стевић)
Фото: СРНА

Поплаве у Добоју (dobojski.info)
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Карановац...
Фото: СРНА

Котор Варош
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Зворник...
Фото: РТРС

Добој...
Фото: РТРС

Чачак...
Фото: РТРС

Пут Шабац - Ваљево...
Фото: РТРС

Чачак...
Фото: РТРС

Ријека Уб...
Фото: РТРС

Ријека Уб...
Фото: РТРС

Богосавац код Шапца...
Фото: РТРС

Добој: Поплаве (Фото: Бојан Пузавац)
Фото: РТРС

Добој: Поплаве (Фото: Бојан Пузавац)
Фото: РТРС

Добој - поплаве (Фото: Бојан Пузавац)
Фото: РТРС

Бујица је срушила један од мостова на каналу Дашница па се вода из Дрине слива у канале
Фото: СРНА

ХЕ Мали Зворник - проток воде тренутно износи 3.000 метара кубних у секунди, што је скоро четири пута веће од уобичајеног.
Фото: СРНА

Бања Лука - Зелени мост
Фото: Facebook

Бања Лука - Зелени мост
Фото: Facebook

Бања Лука - Зелени мост
Фото: Facebook

Добој - поплављени град (Фото: Ајдин Делић)
Фото: Facebook

Добој: Поплављени град (Фото: Ајдин Делић)
Фото: Facebook

Бања Лука: Врбас
Фото: Facebook

Модрича - поплављен град
Фото: СРНА

Петрово - поплава
Фото: СРНА

Сребреница - Од синоћ нема питке воде због замућености на водозахвату у Зеленом Јадру одакле се овај градић и снабдијева водом
Фото: СРНА

Београд - поплаве
Фото: СРНА

Београд - поплаве
Фото: СРНА

Маглај
Фото: СРНА