latinica  ћирилица
15/05/2014 |  10:36 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ у помоћ шаље и ОС, затражена помоћ ЕУФОР-а

Предсједништво БиХ јутрос је на хитној сједници донијело одлуку да се сви расположиви људски ресурси и материјално-техничка средства ОС БиХ ангажују на пружању помоћи цивилним органима и грађанима због поплава.
Поплаве у Сарајеву у насељу Рајловац - Фото: Beta/AP
Поплаве у Сарајеву у насељу РајловацФото: Beta/AP

Хитна медицинска евакуација 12 особа извршена је хеликоптером ОС БиХ јутрос, а у току је још једна евакуација. Шесторо дјеце и шесторо одраслих на подручју Шековића евакуисани су на сигурну локацију, потврђено је из Министарства одбране БиХ. У току је још једна хитна медицинска евакуација на подручју општине Добој-Југ , гдје су четири особе животно угрожене.

Разматрају се и до сада пристигли захтјеви за даљње ангажовање ОС чији су сви капацитети у стању приправности због тренутне ситуације у земљи, наводе у Министрству.

Предсједништво БиХ овластило је министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића да по потреби и на захтјев одговарајућих цивилних органа ангажује Оружане снаге на цијелој територији БиХ.

Одлука ступа на снагу одмах и биће на снази све док постоји потреба за помоћ цивилним органима и грађанима на цијелој територији БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Министру одбране БиХ наложено је да непрестално извјештава Предсједништво БиХ о стању на терену и о сваком појединачном ангажману ОС, као и свим пристиглим захтјевима за помоћ ОС.

Предсједништво БиХ ће наставити пажљиво да прати развој ситуације на терену и биће у непресталној комуникацији с надлежним цивилним органима у БиХ, наведено је у саопштењу.

ЗАТРАЖЕНА ПОМОЋ ЕУФОР-а

Представници Министарства безбједности БиХ затражили су од ЕУФОР-а да помогне становништву у најугроженијим поплављеним подручјима, рекао је Срни портпарол Министарства безбједности БиХ Адмир Малагић.
Малагић је истакао да су се представници Министарства и ЕУФОР-а састали у 11.00 часова након чега ће бити познато којим капацитетима располаже ЕУФОР и гђе евентуално могу интервенисати.

"Ми очекујемо да се они, прије свега, укључе са хеликоптерима, јер је највећи приоритет спашавање људи до којих се не може доћи на други начин", каже Малагић.

Он је истакао да су најугроженија подручја Зеничко-добојског, Сарајевског и Тузланског кантона, у којима су угрожени и људски животи, али да ситуација није много боља ни у другим подручјима.

"Са поплављеног подручја Шековића јутрос је извршена евакуација 12 лица", потврдио је Малагић.

Он је напоменуо да је Министарство безбједности јутрос упутило захтјев ЕУФОР-у и затражило да се изјасне на који начин могу помоћи у овој тешкој ситуацији и које ресурсе могу ставити на располагање.