latinica  ћирилица
15/05/2014 |  19:39 | Аутор: СРНА

КЦ Бањалука: Примљено 27 пацијената, очекује се још

Клинички центар Бањалука примио је до сада 27 пацијената из поплављених мјеста у Републици Српској, а у наредних 48 часова очекује се још најмање 30, изјавио је директор Центра Душко Рачић.

Рачић је рекао да су сви примљени пацијенти из поплављених подручја збринути и да се налазе у стабилном стању, те да Клинички центар има све материјалне и људске ресурсе да одговори овој ситуацији.

"Један пацијент је примљен на Клинику за кардио-васкуларне болести, а пацијенткиња која је имала саобраћајну несрећу у Добоју је збринута на Клиници за неурохирургију, док су остали пацијенти углавном хемодијализирани и налазе се на Клиници за унутрашње болести и Клиници за неурологију", рекао је Рачић новинарима.

Он је додао да је Клинички центар формирао кризни штаб и да су удвостручили број тимова љекара, медицинских сестара и пратећег особља, као и да је ослобођено више од 100 мјеста за пацијенте из поплављених мјеста.

"Апотека Клиничког центра је у потпуности снабдјевена свим лијековима и медицинским потрошним материјалом, а све пратеће службе су мобилисане. Апотека је у контакту са Добојем и сву потребну помоћ ћемо да им доставимо", рекао је Рачић.

Он је нагласио да редован рад Клиничког центра није угрожен ванредним околностима и да се одвија несметано, укључујући и програм трансплантације, који је заказан за сутра.

Шеф Одјељења нефрологије на Клиници за унутрашње болести Властимир Влатковић очекује да ће до краја дана бити примљено 40 хемодијализних пацијената, док се сутра очекује још око 25.

Он је рекао да су сви пацијенти из поплављених мјеста по пријему прегледани и да им је додијељена топла храна, гардероба и топли напици.

Према његовим ријечима, у најтежем стању били су пацијенти из Центра за дијализу у Добоју, који су примљени потпуно мокри и промрзли.

"Они су најприје смјештени на Клинику за унутрашње болести, а када смо попунили капацитете, наставили смо са паралелним смјештајем на Клиници за неурологију. У договору са нашим колегама из Центра за дијализу ти пацијенти се позивају на редован програм хемодијализе, која је, такође, у стању приправности", рекао је Влатковић.

Он је додао да је стање хемодијализе за сада у потпуности под контролом и да су пацијенти у стабилном стању.